09.06.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 09.06.2015, sygn. IBPP2/4512-205/15/KO, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/4512-205/15/KO

w zakresie ustalenia stawki podatku dla dań przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na wynos lub z dostawa bezpośrednio do kupującego.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 23 lutego 2015 r. (data wpływu 4 marca 2015 r.), uzupełnionym pismem z 20 maja 2015 r. (data wpływu 26 maja 2015 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki VAT dla dań przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na wynos lub z dostawą bezpośrednio do kupującego jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 marca 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług zakresie ustalenia stawki VAT dla dań przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na wynos lub z dostawą bezpośrednio do kupującego.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 20 maja 2015 r. (data wpływu 26 maja 2015 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 12 maja 2015 r. znak: IBPP2/4512-205/15/KO.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

Spółka posiada lokal gastronomiczny, w którym przygotowuje i serwuje swoim klientom dania kuchni włoskiej (pizze, makarony, gnocchi, risotta, sałatki i przekąski) na miejscu, na wynos bądź na telefon z dostawą. Dania te przygotowywane są na miejscu z odrębnych, kupowanych na bieżąco, składników. Ciasto do pizzy wyrabiane jest przez pracowników lokalu dzień wcześniej lub przed otwarciem lokalu. Składniki dań takie jak przykładowo: kurczak, boczek, szynka, oliwki, pieczarki, pomidory, sery, sosy, baza do risotta, makarony, przygotowywane są przez pracowników każdorazowo przed rozpoczęciem sprzedaży (tj. krojone, gotowane), w odpowiednich proporcjach, tak żeby w momencie realizacji zamówienia pracownik mógł jedynie dodać poszczególne składniki do dania zgodnie z zamówieniem klienta. W przypadku pizzy po uprzednim posypaniu ciasta serem jest ona pieczona w specjalnie przeznaczonym do tego piecu. W ten sposób przygotowane produkty są następnie podawane klientowi.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne