18.11.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 18.11.2015, sygn. ILPP2/4512-1-654/15-2/AKr, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-654/15-2/AKr

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 25 sierpnia 2015 r. (data wpływu 26 sierpnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 sierpnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą między innymi pod marką x oraz y, w ramach której sprzedaje swoim klientom żywność oraz napoje, zarówno w stanie nieprzetworzonym jak i przetworzonym. Wśród oferowanych przez Wnioskodawcę produktów można przykładowo nabyć: napoje w stanie nieprzetworzonym (np. butelka wody mineralnej), napoje w stanie przetworzonym (np. kawa, herbata), żywność (np. kawałki kurczaka, burgery, tortille z kurczakiem, frytki, desery itp.).

W ofercie Wnioskodawcy znajduje się szereg produktów żywnościowych w postaci nadającej się do bezpośredniego spożycia. Produkty te są sprzedawane osobno (np. frytki), jak również w zestawach (np. zestaw składający się z burgera, frytek oraz napoju). Wszystkie produkty w ofercie są co do zasady zdefiniowane, tj. Wnioskodawca oferuje zamknięty katalog z góry określonych produktów.

W obecnej ofercie x znajduje się szereg produktów, w tym między innymi:

  1. kawałki kurczaka w panierce różne części kurczaka (nóżka, skrzydełka, piersi) panierowane na ostro lub łagodnie, podawane na ciepło;
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne