Interpretacja indywidualna z dnia 02.04.2015, sygn. ILPP2/4512-1-45/15-4/MN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-45/15-4/MN

Zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących dostawa towarów, dań gotowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia brak daty sporządzenia wniosku (data wpływu 23 stycznia 2015 r.) uzupełnionym 25 marca 2015 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy rejestrującej jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 stycznia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy rejestrującej. Wniosek uzupełniono 25 marca 2015 r. o wskazanie imienia, nazwiska i podpisu Wnioskodawcy oraz daty sporządzenia wniosku, w części J formularza ORD-IN.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą od 1 września 2014 r., nie jest podatnikiem podatku VAT korzysta ze zwolnienia od podatku na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy o VAT. W 2014 r. Wnioskodawca nie przekroczył też limitu obrotu, po przekroczeniu którego zobowiązany byłby do ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy fiskalnej.

Wnioskodawca prowadzi punkt sprzedaży (sklepik szkolny), w którym sprzedawane są gotowe wyroby gastronomiczne, tj. zapiekanki, hot-dogi, kanapki, hamburgery, surówki, pizzerki, słodycze, napoje zimne i ciepłe. Wnioskodawca dania poddaje jedynie obróbce termicznej i przeznaczone są do natychmiastowej konsumpcji. Dania przygotowuje w punkcie sprzedaży, z gotowych produktów i półproduktów nabywanych od kontrahentów lub wytwarzane we własnym zakresie, np. sałatki, kanapki. W sklepiku wyroby gotowe są przygotowywane do sprzedaży w następujący sposób:

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne