10.12.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10.12.2015, sygn. ITPP1/4512-960/15/JP, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-960/15/JP

Czy stosowana stawka podatku VAT 8% doliczana do ceny soków wyciskanych ze świeżych owoców na oczach klienta i podawanych w jednorazowych opakowaniach jest właściwa?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 8 października 2015 r. (data wpływu 13 października 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla sprzedaży soków wyciskanych ze świeżych owoców jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 października 2015 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla czynności sprzedaży soków wyciskanych ze świeżych owoców.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka prowadzi sprzedaż soków: owocowych, owocowo-warzywnych, warzywnych uzyskiwanych z wyciskania świeżych owoców o zawartości soku powyżej 100%. Soki te są podawane klientom w jednorazowych opakowaniach. Produkty te sprzedawane są w postaci nadającej się do bezpośredniego spożycia przez klientów Spółki. Miejsca sprzedaży zlokalizowane są w galeriach handlowych. W lokalach tych nie występuje obsługa kelnerska (klient podchodzi do lady i tam składa zamówienie), a następnie po zakupieniu produktu odchodzi z intencją spożycia na wynos. W sytuacji gdy intencją klienta jest spożycie produktu na miejscu, to jest on podawany do stolika przez sprzedawcę w lokalach tych występują krzesła i stoliki, umożliwia to klientom spółki spożycie zakupionych produktów. Produkty sprzedawane przez spółkę przygotowane są na oczach klienta (tj. wyciskany jest sok z owoców i warzyw). Obecnie Spółka traktuje sprzedaż produktów jako świadczenie usługi gastronomicznej dla potrzeb podatku VAT, stosując stawkę podatku VAT 8%.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne