Interpretacja indywidualna z dnia 10.03.2015, sygn. ITPP1/443-1609/14/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1609/14/EK
Jaka stawka VAT winna znaleźć zastosowanie do dostaw kremu czekoladowego na terenie Polski?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 8 grudnia 2014 r. (data wpływu 12 grudnia 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania czy Spółka, dla dostaw kremu tortowego o smaku czekoladowym, który obecnie jest opodatkowany stawką podatku VAT w wysokości 23%, ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT 8% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust 1-3 oraz załącznika nr III Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 12 grudnia 2014 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania czy Spółka, dla dostaw kremu tortowego o smaku czekoladowym, który obecnie jest opodatkowany stawką podatku VAT w wysokości 23%, ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT 8% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust 1-3 oraz załącznika nr III Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej
W złożonym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.
Spółka jest producentem m.in. kremów tortowych w proszku, w tym kremu tortowego o smaku czekoladowym. Produkt składa się z cukru, syropu glukozowego, kakao w proszku 11,8% (o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%), utwardzonego tłuszczu roślinnego (całkowicie utwardzony olej kokosowy), skrobi modyfikowanej, emulgatorów: E 471, E 472a (substancje pomagające łączyć tłuszcz z wodą); żelatyny, białek mleka i aromatów.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty