29.07.2014 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 29.07.2014, sygn. IPTPP2/443-432/14-2/IR, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-432/14-2/IR

W zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy produkowanego wyrobu.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 4 czerwca 2014 r. (data wpływu 6 czerwca 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy produkowanego wyrobu jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 6 czerwca 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy produkowanego wyrobu.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

.... Sp. z o.o. (dalej: Wnioskodawca) jest przedsiębiorstwem, prowadzącym działalność w zakresie projektowania, wytwarzania i wprowadzania do obrotu, sprzedaży, dystrybucji i promocji produktów leczniczych, wyrobów medycznych, suplementów diety, kosmetyków i innych produktów. Wnioskodawca jest podatnikiem podatku od towarów i usług (VAT).

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka zamierza produkować i sprzedawać wyrób R., będący suplementem diety w postaci syropu, przeznaczonym do spożycia bez konieczności rozcieńczania (Produkt).

Produkt działa wspomagająco w stanach obniżonej odporności, w przebiegu chorób infekcyjnych, w okresie osłabienia jesienno-zimowego, jako uzupełnienie niedoborów witaminy C w diecie. Polecany przede wszystkim dzieciom.

Produkt zawiera następujące składniki: cukier - 45%, woda - 34,415%, odtworzony sok z czarnej porzeczki (z koncentratu czarnej porzeczki) - 18,15%, odtworzony sok z malin (z soku malinowego suszonego) - 1,85%, askrobinian sodu - 0,152%, benzoesan sodu (substancja konserwująca) - 0,1%, wyciąg z dzikiej róży - 0,083%, kwas cytrynowy (regulator kwasowości) - 0,083%, aromat - 0,083%, rutozyd - 0,042%, guma ksantanowa (substancja zagęszczająca) -0,042%.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne