Interpretacja indywidualna z dnia 16.07.2014, sygn. IPTPP1/443-276/14-6/MG, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-276/14-6/MG
Zwolnienie od podatku usług poradni promocji zdrowia
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 11 kwietnia 2014 r. (data wpływu 15 kwietnia 2014 r.) uzupełnionym pismem z dnia 16 czerwca 2014 r. (data wpływu 17 czerwca 2014 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług poradni promocji zdrowia jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 15 kwietnia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług poradni promocji zdrowia.
Pismem z dnia 16 czerwca 2014 r. (data wpływu 17 czerwca 2014 r.) uzupełniono wniosek o doprecyzowanie opisu stanu faktycznego.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej (dalej również jako: spółka lub Wnioskodawca) jest spółką cywilną. Spółka jest wpisana do prowadzonego przez Wojewodę Rejestru Podmiotów Wykonujących Działalność Leczniczą. Wnioskodawca jest podatnikiem podatku od towarów i usług czynnym. Ewidencjonowanie obrotu i kwot podatku należnego przeprowadza z użyciem kas fiskalnych.
Z dniem 24 grudnia 2013 roku swą ofertę spółka rozszerzyła o usługi poradni promocji zdrowia, w ramach której świadczeń medycznych udzielać będzie dietetyk. Poradnia została wprowadzona do Regulaminu organizacyjnego Wnioskodawcy oraz wpisana w Rejestrze Podmiotów Wykonujących Działalność Leczniczą.
Praca dietetyka będzie polegała na poradnictwie poprzez konsultacje osobiste oraz układaniu diet dla osób zgłaszających się z konkretnymi problemami zdrowotnymi. W czasie wizyty dietetyk w pierwszym rzędzie przeprowadza u pacjenta dokładny wywiad w celu zorientowania się w jego stanie zdrowia oraz zidentyfikowania problemów żywieniowych. Dokonuje również analizy składu ciała pacjenta (masy ciała, masy mięśni, masy tkanki tłuszczowej) i analizy jego dotychczasowego sposobu żywienia i nawyków żywieniowych. W oparciu o tak zebrane informacje i wiedzę fachową, dietetyk omawia potrawy niewskazane w danej jednostce chorobowej oraz sposoby przyrządzania i komponowania posiłków, które nie będą wywoływały niekorzystnych objawów chorobowych u pacjenta zgłaszającego się z konkretnym schorzeniem (refluks żołądkowo-jelitowy, jelito nadwrażliwe, zaparcia, biegunki, osteoporoza, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, anemia, alergia, podwyższony cholesterol, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, schorzenia wątroby, trzustki, jelit, niedoczynność albo nadczynność tarczycy, dna moczanowa, i in.). Dietetyk przygotowuje dla pacjenta jadłospis, który zawiera posiłki wspomagające terapię leczniczą, minimalizującą objawy choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem. Pacjentami poradni promocji zdrowia mogą być również dzieci przychodzące wraz z rodzicami. Wówczas wizyta obejmować będzie także analizę sposobu żywienia, dzięki której rodzice uzyskają informację, czy dieta dziecka zawiera odpowiednie proporcje między ilością białka, tłuszczy i węglowodanów, a także czy produkty są odpowiedniej jakości oraz czy dziecko spożywa odpowiednią ilość kalorii, witamin i składników mineralnych. Dzięki tym wiadomościom można wychwycić ryzyko niedoborów pokarmowych i przedstawić propozycję modyfikacji w diecie, by pokryć zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki pokarmowe. Racjonalna dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka. Co istotne, profilaktyka zdrowia dziecka poprzez kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zapewnienie należycie zbilansowanej diety powoduje minimalizację ryzyka zachorowań (w tym zwłaszcza na choroby układu krążenia oraz tzw. choroby cywilizacyjne), a także przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Usługi poradni promocji zdrowia są również adresowane do kobiet w ciąży. Spożywane przez nie posiłki i dostarczane w ten sposób składniki pokarmowe wpływają na prawidłowy rozwój płodu. Dietetyk będzie więc udzielał im konsultacji, w jakie składniki należy wzbogacić dietę, a jakich pokarmów unikać jako niebezpiecznych dla rozwijającego się płodu. Pacjentami poradni promocji zdrowia mogą być także sportowcy, którzy z racji znacznego wysiłku fizycznego mają zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Dlatego też wymagają oni pozostawania pod stałym nadzorem dietetycznym. Jest to szczególnie istotne, gdyż zwiększony wysiłek fizyczny niezrównoważony odpowiednią dietą stanowi istotne ryzyko dla zdrowia. Może bowiem doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych, zakwaszenia organizmu z uszkodzeniem nerek oraz do rozwoju niewydolności serca. Kolejną grupą pacjentów są osoby z nadwagą lub otyłością. Otyłość jest nie tylko chorobą, lecz także stanowi przyczynę wielu innych schorzeń, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, choroby stawów, a nawet nowotwory złośliwe. Bardzo często osoby z nadwagą lub otyłością dodatkowo borykają się z nadciśnieniem, cukrzycą, podwyższonym cholesterolem, a zatem przygotowując ich jadłospis uwzględnia się nie tylko efekt utraty kilogramów, lecz także efekt poprawy stanu zdrowia związany z uregulowaniem poziomu cholesterolu, sodu czy glukozy w organizmie. Wreszcie usługi poradni promocji zdrowia adresowane są również do pacjentów z niedowagą. Wymaga przy tym wyjaśnienia, że niedowaga może być zarówno przyczyną chorób, jak też ich skutkiem. Dotyczy to zwłaszcza pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe. Może być również skutkiem zastosowanej chemioterapii. Dlatego też właściwe zbilansowanie diety pomoże takim pacjentom osiągnąć prawidłowy poziom wagi ciała i przyczyni się do poprawy ich stanu zdrowia. W przypadku pacjentów onkologicznych, będzie to wspomagać stosowaną terapię leczniczą, a także zmniejszy ryzyko powikłań powodowanych tymczasowym obniżeniem odporności: Również u pozostałych pacjentów leczenie niedowagi spowoduje poprawę ogólnego stanu zdrowia i zmniejszy ich ryzyko zachorowań.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty