Interpretacja indywidualna z dnia 04.06.2013, sygn. IPPP1/443-274/13-2/MPe, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-274/13-2/MPe
w zakresie stawki podatku dla sprzedawanych napojów zawierających ekstrakt kawy
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012r. poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 25.03.2013r. (data wpływu 27.03.2013r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedawanych napojów - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 27.03.2013r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedawanych napojów.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
W związku ze zmianą załącznika 10 do ustawy o VAT (poz. 31), która ma wejść w życie od 1 kwietnia 2013 i wyłączeniem z opodatkowania stawką 5% pozostałych napojów bezalkoholowych, zawierających tłuszcz mlekowy, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału % tego naparu w przygotowywanym napoju, Spółka ma następującą wątpliwość:
W ramach transakcji WNT (wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów) Spółka A. S.A. kupuje z Danii gotowe, hermetycznie zapakowane w puszce bądź butelce, napoje mleczne smakowe:
- waniliowy - X. - Vanilla,
- kawowy - Y. - Espresso,
- czekoladowy - Cocio Mleko Kakaowe.
Spółka sprzedaje wyżej wymienione towary ze stawką 5% z PKWiU ex 11.07.19.0.
Skład napoju kawowego jest następujący: mleko częściowo odtłuszczone (75%), kawa 19,8% (woda i ekstrakt kawy), cukier, syrop glukozowy, regulatory kwasowości: wodorowęglan sodu, fosforan diosodowy, aromat. Natomiast napój waniliowy zawiera: mleko częściowo odtłuszczone (75%), woda, cukier, ekstrakt kawy (0,9%), syrop glukozowy, regulator kwasowości: E500 i E339, aromat, kofeina.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty