10.06.2013 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10.06.2013, sygn. IPTPP2/443-230/13-4/IR, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-230/13-4/IR

W zakresie ustalenia, czy sprzedaż posiłków wydawanych na wynos oraz z dowozem do klienta stanowi dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedawanych gotowych posiłków.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 20 marca 2013 r. (data wpływu 25 marca 2013 r.), uzupełnionym pismem z dnia 16 maja 2013 r. (data wpływu 20 maja 2013 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia, czy sprzedaż posiłków wydawanych na wynos oraz z dowozem do klienta stanowi dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedawanych gotowych posiłków jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 marca 2013 r. wpłynął wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia, czy sprzedaż posiłków wydawanych na wynos oraz z dowozem do klienta stanowi dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedawanych gotowych posiłków.

Przedmiotowy wniosek został uzupełniony pismem z dnia 16 maja 2013 r. poprzez doprecyzowanie zaistniałego stanu faktycznego.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny.

Spółka (dalej jako: Wnioskodawca) prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji artykułów spożywczych, napojów, jak również handlu detalicznego. Wnioskodawca posiada sieć placówek, w których przygotowuje i serwuje swoim klientom dania (pizza, lasagne, sałatki, desery, pieczywo) na miejscu, na wynos bądź z dostawą na telefon. Dania te przygotowywane są przez pracowników z wcześniej zakupionych półproduktów, a samo ich przygotowanie ogranicza się tylko do czynności pobieżnych i znormalizowanych np. zmieszania, podgrzania. Istnieje możliwość spożycia tak przygotowanych posiłków wewnątrz lokalu z obsługą kelnerską. Jednak klienci Wnioskodawcy mogą również zamawiać zapakowane dania na wynos osobiście w placówce lub telefonicznie. Zapakowane dania mogą zostać dostarczone we wskazane przez klienta miejsce lub zostać odebrane osobiście w celu późniejszego ich spożycia poza placówką. Klienci zamawiając dania na wynos bądź z dostawą nie korzystają z infrastruktury znajdującej się w lokalach Wnioskodawcy, stołów, krzeseł, talerzy etc. Nie jest im świadczona również obsługa kelnerska. Odpłatność za towar następuje po dostarczeniu gotowego dania.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne