04.09.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 04.09.2012, sygn. IPPP1/443-501/12-2/MPe, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-501/12-2/MPe

w zakresie stawki podatku dla lodów, produktów na ciepło i hot-dogów

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 05.06.2012 r. (data wpływu 14.06.2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14.06.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe:

Spółka prowadzi ogólnopolską sieć sklepów meblarskich. Oprócz mebli i innych produktów wyposażenia wnętrz, w wydzielonych punktach sprzedaży na terenie sklepów I (dalej: B) sprzedawane są również różnego rodzaju przekąski w tym m.in. hot dogi oraz inne produkty małej gastronomii serwowane na ciepło, tj. zapiekanki oraz pizze - zwane dalej łącznie Produktami na ciepło, a także lody w wafelkach zwane dalej lodami.

Hot dogi i Produkty na ciepło

Zarówno hot dogi, jak i Produkty na ciepło mogą występować osobno bądź też w zestawach np. hot dog + napój (niemniej jednak kwestia stawki VAT na napoje w zestawie nie jest przedmiotem niniejszego wniosku).

Powyższe produkty sprzedawane są w postaci, w której nadają się do bezpośredniego spożycia przez klientów sieci sklepów I: są w pełni przyrządzone, serwowane na ciepło itd.

Hot dogi przygotowywane są z trzech zasadniczych składników: bułki, wkładki mięsnej (tzn. długiej, cienkiej parówki) oraz różnego rodzaju sosów. Składniki hot doga nabywane są przez Spółkę w postaci zamrożonej (oprócz sosów), a następnie w celu uzyskania gotowego posiłku, pracownicy Spółki poddają bułkę wraz z wkładką mięsną obróbce cieplnej i w takiej formie podają klientowi. Sosy do hot dogów nakładane są samodzielnie przez klientów.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne