Interpretacja indywidualna z dnia 10.11.2011, sygn. IPPP3/443-1101/11-4/KT, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-1101/11-4/KT
Opodatkowanie nieodpłatnego przekazania pracownikom usług gastronomicznych oraz podstawa opodatkowania tego przekazania.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz.U. z 2005r., Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2007r. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 26.07.2011r. (data wpływu 10.08.2011r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania nieodpłatnego przekazania pracownikom usług gastronomicznych oraz podstawy opodatkowania tego przekazania (pytanie nr 3 oraz pytanie nr 8 wniosku)
- w części dotyczącej opodatkowania nieodpłatnego przekazania pracownikom usług gastronomicznych (pytanie nr 3) - jest nieprawidłowe,
- w części dotyczącej podstawy opodatkowania czynności przekazania usług gastronomicznych (pytanie nr 8) jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 10.08.2011r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nieodpłatnego przekazywania przez Spółkę na rzecz Jej pracowników świadczeń w postaci napojów i posiłków. Pytania Wnioskodawcy będące przedmiotem niniejszej interpretacji (pytanie nr 3 i nr 8) dotyczą opodatkowania nieodpłatnego przekazania pracownikom usług gastronomicznych oraz podstawy opodatkowania tego przekazania.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe:
Podstawowym przedmiotem działalności Wnioskodawcy (dalej również: Spółka) jest dystrybucja produktów przemysłowych podzielonych na dywizje. Odbiorcami tych produktów są przedsiębiorcy, których obsługą zajmują się zatrudnieni przez Spółkę przedstawiciele handlowi działający na terenie całego kraju. Spółka w określonych przypadkach zapewnia swoim pracownikom nieodpłatnie napoje oraz posiłki. Dotyczy to między innymi wskazanych poniżej przypadków:
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty