24.06.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 24.06.2011, sygn. ITPP1/443-573/11/BK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-573/11/BK

Czy sprzedaż obiadów w stołówce szkolnej dla uczniów i pracowników szkoły jest zwolniona od podatku, czy też od stycznia 2011 r. opodatkowana jest stawką podatku w wysokości 8%?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 14 kwietnia 2011 r. (data wpływu 18 kwietnia 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży posiłków dla uczniów szkoły oraz pracowników szkoły - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 kwietnia 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży posiłków dla uczniów szkoły oraz pracowników szkoły.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Szkoła jest jednostką budżetową prowadzoną przez gminę. Szkoła realizuje cele i zadania wynikające z ustawy o systemie oświaty. Umożliwia uczniom zdobywanie wiedzy i umiejętności, wszechstronny rozwój oraz sprawuje opiekę nad uczniami. Jako jednostka oświatowa, w celu realizacji zadań opiekuńczych i wspomagania właściwego rozwoju uczniów, Szkoła prowadzi świetlicę i stołówkę szkolną. Zgodnie ze statutem, umożliwia każdemu uczniowi spożycie gorącego posiłku w stołówce szkolnej. Stołówka jest ściśle związana z działalnością szkoły i nie stanowi odrębnego podmiotu gospodarczego. Stołówka prowadzona jest bezpośrednio przez personel szkoły. Zasady korzystania ze stołówki szkolnej oraz opłat wnoszonych za korzystanie z posiłków w stołówkach szkolnych określa dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym. Zgodnie z określonymi zasadami z posiłków w stołówce szkolnej mogą korzystać uczniowie oraz pracownicy szkoły. Opłata wnoszona za korzystanie przez ucznia z posiłków równa jest wysokości kosztów surowca zużytego do przygotowania posiłku. Wysokość kosztów surowca określa dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym. Pozostałe koszty związane z przygotowaniem obiadu dla ucznia pokrywane są z budżetu szkoły. Natomiast pracownicy szkoły korzystający z posiłków w stołówce szkolnej wnoszą opłatę w wysokości równej całkowitym kosztom przygotowania posiłku. Sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dokonywana jest wyłącznie na rzecz uczniów i pracowników szkoły, w celu osobistego spożycia. Stołówka nie prowadzi sprzedaży obiadów na wynos. W wielu interpretacjach sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla uczniów i pracowników mieści się w zakresie usług edukacyjnych. Do 2010 r. zgodnie z art. 43 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług, usługi wymienione w załączniku nr 4 są zwolnione od podatku. W poz. 7 tego załącznika wymienione są usługi w zakresie edukacji. Obecnie obowiązuje rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2010 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Zgodnie z ww. rozporządzeniem, rozdział 4, § 7 pkt 1 stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy obniża się do wysokości 8% dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia. Ww. załączniku w poz. 7 wymieniono usługi związane z wyżywieniem pod symbolem PKWiU ex 56, gdzie sklasyfikowane są również usługi stołówkowe. Szkoła działa w oparciu o klasyfikację PKWiU 85 usługi w zakresie edukacji. Natomiast zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług w art. 43 ust. 1 pkt 26 zwalnia się od podatku usługi świadczone przez jednostki objęte systemem oświaty, w zakresie kształcenia i wychowania. Klasyfikacja PKWiU grupuje usługi w zakresie edukacji pod symbolem 85. Posługując się jednak wykładnią definicji usługi stołówkowe, którą to określa dla potrzeb PKWiU Pani Elżbieta Rogala, ekspert w dziedzinie VAT, uznając, że usługi stołówkowe prowadzone przez personel szkoły dla uczniów i pracowników szkoły, pod warunkiem, że szkoła nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, a prowadzenie jej jest ściśle związane z działalnością szkoły to mieszczą się one w grupowaniu PKWiU usługi edukacyjne, usługi szkół podstawowych PKWiU 85.20.1.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne