22.07.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 22.07.2011, sygn. ITPP1/443-612/11/BJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-612/11/BJ

Czy sprzedaż obiadów w stołówce szkolnej dla uczniów i pracowników opodatkowana jest podatkiem od towarów i usług (jeżeli tak to w jakiej wysokości), czy jest zwolniona od tego podatku?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 21 kwietnia 2011 r. (data wpływu 2 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników szkoły jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 maja 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników szkoły.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Zespół Szkół jest jednostką oświatową, dla której organem prowadzącym jest Gmina Miasta. Szkoła realizuje cele i zadania wynikające przepisów prawa określone w ustawie o systemie oświaty. Umożliwia ona uczniom przede wszystkim zdobywanie wiedzy i umiejętności, wszechstronny rozwój oraz sprawuje opiekę nad uczniami. W Szkole odbywają się zajęcia dydaktyczno-wychowawcze. Jako jednostka oświatowa, w celu realizacji zadań opiekuńczych i wspomagania właściwego rozwoju uczniów, Szkoła prowadzi również świetlicę i stołówkę szkolną. Zgodnie ze statutem, Szkoła umożliwia każdemu uczniowi spożycie gorącego posiłku w stołówce szkolnej. Stołówka prowadzona jest bezpośrednio przez personel Szkoły (nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym). Zasady korzystania ze stołówki szkolnej oraz opłat wnoszonych za korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej określa Zarządzenie Dyrektora Zespołu Szkół z dnia 1 września 2009 r. Zgodnie z zarządzeniem, z posiłku w stołówce mogą korzystać uczniowie oraz pracownicy Szkoły. Opłata wnoszona przez ucznia korzystającego z posiłku równa jest wysokości surowca zużytego do przygotowania tego posiłku. Pracownicy korzystający z posiłku wnoszą opłatę w wysokości równej kosztom jego przygotowania ustalonym przez dyrektora szkoły. Sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dokonywana jest wyłącznie na rzecz uczniów i pracowników Szkoły, w celu osobistego spożycia. Stołówka nie prowadzi sprzedaży posiłków dla odbiorców zewnętrznych. Szkoła posiada pismo z Urzędu Statystycznego, na podstawie którego świadczone usługi stołówkowe klasyfikuje w grupowaniu PKWiU 85 usługi w zakresie edukacji. Wnioskodawca wskazuje, że od 1 stycznia 2011 r. ze zwolnienia od podatku VAT zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 26-29 ustawy korzystają:

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne