09.04.2010 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 09.04.2010, sygn. IPPP3/443-281/10-2/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-281/10-2/JK

Czy cydr objęty kodem CN 2206 00, stanowi niemusujący napój fermentowany, o którym mowa w art. 96 ust. 1 pkt 2 ustawy.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 17.03.2010 r. (data złożenia 18.03.2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie kwalifikowania nabywanego cydru jako niemusującego napoju fermentowanego oraz określenia stawki podatku - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18.03.2010 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie kwalifikowania nabywanego cydru jako niemusującego napoju fermentowanego oraz określenia stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka planuje wprowadzić na polski rynek napój alkoholowy w postaci cydru (zgodnie z załącznikiem nr 1 poz. 16 do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Ustawa) cydr zalicza się do pozostałych napojów fermentowanych i jest objęty kodem CN 2206 00). Spółka nie będzie producentem cydru. Cydr będzie produkowany na Litwie. Wyprodukowany na Litwie cydr będzie następnie przywożony do składu podatkowego Spółki znajdującego się na terytorium Polski (tj. do browaru Spółki). Spółka będzie dokonywać zakupu cydru od podmiotu litewskiego w procedurze zawieszenia poboru akcyzy. W składzie podatkowym Spółki cydr będzie rozlewany do butelek i przygotowywany do dalszej sprzedaży. Rzeczywista objętościowa moc alkoholu etylowego w nabywanym przez Spółkę cydrze będzie wynosić około 4,5% objętości. Cały alkohol etylowy w nabywanym i rozlewanym przez Spółkę cydrze będzie pochodzić wyłącznie z procesu fermentacji soku jabłkowego. Sprzedawany przez Spółkę cydr nie będzie mieszany z innym napojem alkoholowym (np. piwem). Ponadto, cydr będzie rozlewany przez Spółkę do butelek, które to butelki nie będą zaopatrzone w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, jak również ciśnienie spowodowane zawartością dwutlenku węgla w cydrze nie będzie przekraczać 3 barów.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne