Wyrok SN z dnia 14 maja 1985 r., sygn. II URN 53/85
Dieta, bez względu na jej rodzaj (zryczałtowana czy niezryczałtowana), treściowo odpowiada pojęciu strawne". Pod rządem § 3 rozporządzenia Przewodniczącego Komitetu Pracy i Płac z dnia 19 sierpnia 1968 r. w sprawie obliczania podstawy wymiaru emerytury lub renty, zasiłków z ubezpieczenia społecznego w brzmieniu ustalonym w § 4 pkt 118 rozporządzenia Ministra Pracy, Płac i Spraw Socjalnych z dnia 13 grudnia 1976 r. (Dz. I Nr 40, poz. 239) - diet (zryczałtowanych i niezryczałtowanych) nie uwzględniało się przy ustalaniu podstaw wymiaru emerytury (renty). Przytoczony stan prawny nie uległ zmianie w świetle obecnie obowiązującego § 8 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 1985 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru emerytur i rent (Dz. U. Nr 18, poz. w związku z § 1 ust. 2 pkt 7 uchwały nr 33 Rady Ministrów z dnia 25 marca 1984 r. w sprawie kwalifikacji wynagrodzeń w jednostkach gospodarki uspołecznionej (M.P. Nr 15, poz. 85).
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty