Wyrok NSA z dnia 13 września 2018 r., sygn. I GSK 165/15
Interpretacje podatkowe
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Dariusz Dudra Sędzia NSA Lidia Ciechomska-Florek Sędzia del. WSA Cezary Kosterna (spr.) Protokolant Ewa Czajkowska po rozpoznaniu w dniu 13 września 2018 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej G. S.A. w Ż. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 27 sierpnia 2014 r. sygn. akt III SA/Gl 393/14 w sprawie ze skargi G. S.A. w Ż. na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia [...] listopada 2013 r. nr [...] w przedmiocie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego 1. uchyla zaskarżony wyrok; 2. uchyla interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia 26 listopada 2013 r.; 3. zasądza od Ministra Finansów na rzecz G. S.A. w Ż. 897 (osiemset dziewięćdziesiąt siedem) złotych tytułem kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Wyrokiem z 27 sierpnia 2014 r. sygn. akt III SA/Gl 393/14 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach oddalił skargę G. S.A (dalej: skarżąca lub spółka) na interpretację indywidualną z [...] listopada 2013 r. wydaną w imieniu Ministra Finansów przez Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach nr [...]. Interpretacja dotyczyła podatku akcyzowego w zakresie określenia od dnia 1 marca 2009 r. podstawy opodatkowania piw smakowych.
Zaskarżony wyrok został wydany w oparciu o następujący stan sprawy:
We wniosku o interpretację z [...] sierpnia 2009 r. spółka przedstawiła następujący stan faktyczny:
Spółka jako producenta piw w rozumieniu ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11 dalej upa) produkuje między innymi piwa smakowe, dosładzane w toku produkcji syropami smakowymi, w których zawartość alkoholu przewyższa 0,5% ich objętości. Do podstawy opodatkowania podatkiem akcyzowym piwa smakowego, począwszy od 1 marca 2009 r., należało przyjmować stopień Plato obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego ustalonego dla piwa jasnego, stanowiącego komponent piwa smakowego, tj. nie uwzględniając wartości, o jaką zawartość ekstraktu wzrosła wskutek dodania w procesie produkcyjnym syropów smakowych. Powołując się na art. 4 ust. 1 upa, oraz § 3 ust. 1 i ust. 3 spółka uznała, że kluczowe znaczenie dla prawidłowego określenia podstawy opodatkowania piwa ma ustalenie ekstraktu brzeczki podstawowej, który powinien zostać wyliczony w oparciu o dwa parametry gotowego wyrobu, a mianowicie zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu. Wskazał,
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty