29.10.2015

Wyrok NSA z dnia 29 października 2015 r., sygn. II GSK 1914/14

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Janusz Zajda Sędzia NSA Małgorzata Rysz (spr.) Sędzia del. WSA Lidia Ciechomska-Florek Protokolant Milena Dąbkowska po rozpoznaniu w dniu 29 października 2015 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej W. spółki z o.o. we W. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 4 kwietnia 2014 r.; sygn. akt VI SA/Wa 2879/13 w sprawie ze skargi W. spółki z o.o. we W. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] sierpnia 2013 r.; nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od W. spółki z o.o. we W. na rzecz Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 2.700 (dwa tysiące siedemset) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w W., wyrokiem objętym skargą kasacyjną, oddalił skargę W. Sp. z o.o. z siedzibą we W. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] sierpnia 2013 r. w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu produktu zafałszowanego.

Sąd I instancji orzekał w następującym stanie sprawy:

W dniu 15 listopada 2012 r. w hipermarkecie E. we W. należącym do skarżącej inspektorzy D. Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej we W. pobrali do badań laboratoryjnych próbki produktu o nazwie "masło ekstra, zawartość tłuszczu 82%" wyprodukowane przez M. Sp. z o.o. z G. Badania przeprowadzone przez Laboratorium Kontrolno-Analityczne Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Olsztynie wykazały, że produkt nie odpowiadał wymaganiom zawartym w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. (zał. XII i XV), ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (Dz. U. L 299 z 16 listopada 2007, s. 1 ze zm. - dalej: rozporządzenie nr 1234/2007) oraz rozporządzeniu Komisji (WE) nr 445/2007 z dnia 23 kwietnia 2007 r. ustanawiającym niektóre szczegółowe zasady w celu stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania oraz stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony nazw stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi (Dz. U. L 106 z 24.4.2007r., zwanego dalej "rozporządzeniem nr 445/2007") - z uwagi na niższą zawartość tłuszczu (średnio 77 % zamiast zadeklarowanych 82 % ± 1 %), wyższą zawartość wody (w granicach od 20,8% do 21,1% zamiast wymaganych nie więcej niż 16%) i suchej masy beztłuszczowej (w granicach od 2,3% do 2,4% zamiast wymaganych nie więcej niż 2%) oraz obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym (na poziomie 63,79%) i steroli pochodzenia roślinnego wskazujących na obecność tłuszczu roślinnego (β-sitosterolu, campesterolu, stigmasterolu i brassicasterolu) - co udokumentowano w sprawozdaniu z badań z 23 listopada 2012 r. nr 945/2012.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp