31.10.2014

Wyrok NSA z dnia 31 października 2014 r., sygn. II GSK 1304/13

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Małgorzata Korycińska Sędzia NSA Czesława Socha (spr.) Sędzia NSA Marzenna Zielińska Protokolant asystent sędziego Elżbieta Jabłońska-Gorzelak po rozpoznaniu w dniu 31 października 2014 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej K. D. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 7 stycznia 2013 r. sygn. akt VI SA/Wa 1501/12 w sprawie ze skargi K. D. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] maja 2012 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej z tytułu wprowadzenia do obrotu zafałszowanych przetworów mlecznych 1. oddala skargę kasacyjną, 2. zasądza od K. D. na rzecz Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 900 (dziewięćset) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 7 stycznia 2013 r. o sygn. VI SA/Wa 1501/12 Wojewódzki Sąd Administracyjny w W. oddalił skargę K. D. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] maja 2012 r. nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej. Decyzja ta utrzymała w mocy decyzję L. Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej w G. W. z dnia [...] lutego 2012 r.

Sąd I instancji przyjął, że organ prawidłowo nałożył na skarżącą karę pieniężną w wysokości 9793 zł za wprowadzenie do obrotu partii zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego na podstawie art. 40a ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). Chodziło o "masło śmietankowe stołowe", które nie spełniało wymagań jakościowych, gdyż średnia zawartość wody wynosiła 16,5%, podczas gdy nie powinno być jej więcej niż 16%, a także zawierało niedopuszczalną obecność tłuszczu obcego w ilości 64,25%.

Podstawą tych ustaleń były wyniki badań, ujęte w sprawozdaniu Nr [...] z dnia [...] października 2011 r., przeprowadzonych przez Laboratorium Kontrolno-Analityczne Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w O. Laboratorium to posiada stosowną akredytację, przyznaną przez Polskie Centrum Akredytacji i jest uprawnione do dokonywania badań próbek produktów tłuszczowych pobranych podczas kontroli. Wprawdzie powyższe sprawozdanie zawierało zarówno wyniki badań objęte zakresem akredytacji AB 433, jak i badań nieakredytowanych, jednakże podstawą przyjęcia, że produkt był zafałszowany, były wyniki badań objętych akredytacją. Zdaniem Sądu nie było podstaw, by kwestionować spójność przyjętych przez Laboratorium procedur badawczych z metodami określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oceny jakości mleka i przetworów mlecznych. Nie było także podstaw, by podważyć wiarygodność wyników badań ujawnionych w ww. sprawozdaniu i prawidłowość ustaleń organu poczynionych na ich podstawie co do zafałszowania ww. artykułów.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp