Wyrok NSA z dnia 19 kwietnia 2012 r., sygn. I FSK 1120/11
Stosowanie przez producenta produktów spożywczych domieszek, które nie zmieniają przeznaczenia i podstawowych cech produktu,nie pozbawia podatnika do stosowania obniżonej stawki VAT.
Teza od Redakcji
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Janusz Zubrzycki (sprawozdawca), Sędzia NSA Marek Kołaczek, Sędzia NSA Ryszard Pęk, Protokolant Marek Kleszczyński, po rozpoznaniu w dniu 19 kwietnia 2012 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej Spółdzielni "T." w B. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 8 marca 2011 r. sygn. akt I SA/Bd 1050/10 w sprawie ze skargi Spółdzielni "T." w B. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w B. z dnia 2 listopada 2010 r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za poszczególne miesiące od stycznia 2007 r. do stycznia 2009 r. oraz od marca 2009 r. do października 2009 r. 1) uchyla zaskarżony wyrok w całości i przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Bydgoszczy, 2) zasądza od Dyrektora Izby Skarbowej w B. na rzecz Spółdzielni "T." w B. kwotę 8.381 zł (słownie: osiem tysięcy trzysta osiemdziesiąt jeden złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego. zgłoszono zdanie odrębne
Uzasadnienie
1. Wyrok Sądu pierwszej instancji i przedstawiony przez ten Sąd tok postępowania przed organami podatkowymi.
1.1. Wyrokiem z 8 marca 2011 r., sygn. akt I SA/Bd 1050/10, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy oddalił skargę S. w B. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w B. z 2 listopada 2010 r. w przedmiocie podatku od towarów i usług za miesiące od stycznia 2007 r. do stycznia 2009 r. oraz od marca do października 2009 r.
1.2. Przedstawiając stan faktyczny sprawy Sąd pierwszej instancji podał, że zaskarżoną decyzją Dyrektor Izby Skarbowej w B. utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego w B. z 26 lipca 2010 r., którą organ ten rozliczył S. podatek VAT za ww. miesiące. Organy podatkowe obu instancji uznały, że produkowane przez S. paniery zewnętrzne z dodatkami funkcjonalnymi, tj. z dodatkiem papryki w płynie i kurkumy, sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 15.82.13-90.00 - "Wyroby piekarskie niezwierające dodatku środka słodzącego, pozostałe" nie odpowiadają normie bułki tartej zarówno pod względem organoleptycznym, jak i pod względem składu, nie są również produktami typu bułka tarta wg Polskiej Normy PN-A/74113. Zgodnie zatem z poz. 25f załącznika nr 3 do ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm., dalej "u.p.t.u.") ich dostawa, mimo sklasyfikowania wyrobu pod symbolem PKWiU 15.82.13-90.00 - "Wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe", nie mogła korzystać z 7% stawki podatku VAT.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
