17.10.2008

Wyrok NSA z dnia 17 października 2008 r., sygn. II OSK 1229/07

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: Sędzia NSA Jerzy Bujko Sędziowie Sędzia NSA Andrzej Jurkiewicz /spr./ Sędzia WSA del. Małgorzata Włodarska Protokolant Agnieszka Majewska po rozpoznaniu w dniu 17 października 2008 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej sprawy ze skargi kasacyjnej K. M. oraz H. G. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 3 kwietnia 2007 r. sygn. akt III SA/Gd 521/06 w sprawie ze skargi K. M. oraz H. G. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] nr [...] w przedmiocie wykonania czynności pokontrolnych oddala skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 3 kwietnia 2007 r. sygn. akt III SA/Gd 521/06 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku oddalił skargę H. G. i K. M. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku z dnia [...] lipca 2006 r. Nr [...] w przedmiocie wykonania czynności pokontrolnych.

Wyrok ten wydano w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych sprawy: Zaskarżoną decyzją z dnia [...] lipca 2006 r. Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gdańsku powołując art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a. utrzymał w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kwidzynie z dnia [...] czerwca 2006 r. Nr [...] nakazującą H. G. i K. M. unieruchomienie lokalu gastronomicznego zlokalizowanego w Kwidzynie przy ul. [...].

Do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kwidzynie wpłynął wniosek z dnia 23 maja 2006 r. o podjęcie kontroli w opisanym lokalu z uwagi na panujące w nim złe warunki sanitarne.

W wyniku kontroli sanitarnej przeprowadzonej na podstawie upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kwidzynie Nr [...], w obecności funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Policji w Kwidzynie ustalono, iż w ww. zakładzie w dniu [...] czerwca 2006 r. prowadzona była działalność w zakresie żywienia zbiorowego, bez uzyskania uprzedniej decyzji o spełnieniu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji żywności oraz zapewnieniu właściwej jej jakości.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp