16.01.2008 Obrót gospodarczy

Wyrok NSA z dnia 16 stycznia 2008 r., sygn. I GSK 928/07

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Kazimierz Brzeziński Sędziowie Joanna Kabat-Rembelska (spr.) NSA Janusz Zajda Protokolant Ewa Babik po rozpoznaniu w dniu 16 stycznia 2008 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Z. T. K. S.A. w K. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w B. z dnia 5 kwietnia 2007 r. sygn. akt I SA/Bd 84/07 w sprawie ze skargi Zakładów Tłuszczowych Kruszwica S.A. w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w T. z dnia [...] listopada 2006 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od Z. T. "K." S.A. w K. na rzecz Dyrektora Izby Celnej w T. kwotę 200 (dwieście) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w B. wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2007 r. sygn. akt I SA/Bd 84/07 po rozpoznaniu skargi Z. T. "K." SA w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w T. z dnia [...] listopada 2006 r. nr [...]w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe - oddalił skargę.

W uzasadnienia wyroku Sąd podał, że w dniu [...] marca 2004 r. Z. T. "K." SA w K. zgłosiły w Oddziale Celnym w I. na podstawie dokumentu SAD do objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako: tłuszcz roślinny - H. przeestryfikowany, luzem w cysternie deklarując pozycję 1516 Taryfy celnej (kod PCN 1516 20 98 0) obejmującą: tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone ze stawką celną obniżoną w wysokości 0%.

Naczelnik Urzędu Celnego w B. wszczął z urzędu

postępowanie w sprawie kontroli zgłoszenia celnego, w trakcie którego strona

przedstawiła ekspertyzę wykonaną przez dr inż. S. P. z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w W. oraz ekspertyzę wykonaną przez dr hab. inż. E. L. z Wydziału Chemicznego Politechniki G., Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności stwierdzające, że tłuszcz H. 44 powstał w wyniku przeestryfikowania dwóch wyjściowych surowców (składników) tłuszczowych.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty