Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606716)
      • Kadry i płace (26075)
      • Obrót gospodarczy (88754)
      • Rachunkowość firm (3835)
      • Ubezpieczenia (35850)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    20.06.2007

    Wyrok NSA z dnia 20 czerwca 2007 r., sygn. II OSK 914/06

     

    Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: Sędzia NSA Małgorzata Stahl Sędziowie NSA Maria Rzążewska Janina Kosowska /spr./ Protokolant Agnieszka Majewska po rozpoznaniu w dniu 20 czerwca 2007 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej skargi kasacyjnej M. G. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wlkp. z dnia 8 lutego 2006 r. sygn. akt II SA/Go 743/05 w sprawie ze skargi M. G. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. z dnia [...] lipca 2005 r. nr [...] w przedmiocie nadzoru sanitarnego oddala skargę kasacyjną

    Uzasadnienie

    Wyrokiem z dnia 8 lutego 2006 r., sygn. akt II SA/Go 743/05, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim oddalił skargę M. G. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia [...] lipca 2005 r., Nr [...], w przedmiocie nadzoru sanitarnego.

    Przedstawiając stan faktyczny rozpoznanej sprawy, Sąd I instancji wskazał, iż decyzją z dnia [...] maja 2005 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Z. stwierdził, że w punkcie sprzedaży położonym w Z. przy al. N. nie zostały spełnione wymagania koniecznie do zapewnienia higieny przy sprzedaży lodów, gdyż w toku przeprowadzonej w dniu 4 maja 2005 r. kontroli stwierdzono brak w przedmiotowym punkcie sprzedaży bieżącej ciepłej i zimnej wody.

    W odwołaniu od decyzji organu I instancji M. G. podniósł, iż punkt sprzedaży spełnia wszystkie wymagania sanitarne, a jedynym brakiem jest brak jego podłączenia do wody z wodociągów miejskich. Zauważył, iż woda w punkcie potrzebna jest tylko do mycia pomieszczeń i higieny pracowników. Jest ona w tym celu przywożona z punktu gastronomicznego prowadzonego w S. w szczelnie zamkniętym pojemniku i przy pomocy pompy przez kran podawana jest na bieżąco do umywalki.

    W wyniku rozpoznania odwołania, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wielkopolskim, decyzją z dnia [...] lipca 2005 r., utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję organu I instancji. W uzasadnieniu podniósł, iż zgodnie z § 5 ust. 1 i 2 oraz § 17 ust. 1 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. Nr 104, poz. 1096), w zakładzie instaluje się odpowiednią ilość umywalek, przeznaczonych do mycia rąk oraz każdą umywalkę wyposaża się w armaturę z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia, a ponadto instaluje się odpowiednie urządzenie do czyszczenia i dezynfekowania sprzętu roboczego i wyposażenia, które muszą być odpowiednio zasilane w gorącą i zimną wodę. Zakład musi posiadać również odpowiednie zaopatrzenie w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, odpowiadającą wymogom określonym w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków. Mając na uwadze powyższe, organ odwoławczy stwierdził, iż nie może zgodzić się z twierdzeniem odwołującego się, że woda ze zbiornika jest wodą bieżącą, gdyż woda bieżąca to woda płynąca z wodociągu, a nie dostarczana w butelkach i podawana do kranu. Zdaniem organu, prowadzenie działalności związanej z produkcją i sprzedażą lodów przy braku bieżącej wody utrudnia mycie sprzętu i wyposażenia, uniemożliwia utrzymanie rąk w należytej czystości i higienie, zagrażając w ten sposób zdrowotnej jakości sprzedawanych środków spożywczych. Organ podniósł ponadto, że woda dowożona do zakładu może ulec - w trakcie transportu, przechowania i jej użytkowania - zanieczyszczeniu drobnoustrojami chorobotwórczymi w wyniku czego użytkowanie takiej wody może powodować wtórne zanieczyszczenie sprzętu i maszyn wykorzystywanych przy produkcji lodów, co w konsekwencji może doprowadzić do zanieczyszczenia produktu końcowego. Zwrócił również uwagę na specyfikę produktu i jego sezonowość, co nawet przy niewielkim zanieczyszczeniu drobnoustrojami może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka.

    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.