Wyrok NSA z dnia 6 lutego 2007 r., sygn. I GSK 634/06
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Kazimierz Brzeziński Sędziowie Joanna Kabat-Rembelska (spr.) NSA Rafał Batorowicz Protokolant Marcin Chojnacki po rozpoznaniu w dniu 6 lutego 2007 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej [...] S.A. w S. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 25 listopada 2005 r. sygn. akt V SA/Wa 1132/05 w sprawie ze skargi [...] S.A. w S. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia [...] stycznia 2005 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe oddala skargę kasacyjną
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 25 listopada 2005 r., sygn. akt V SA/Wa 1132/05 oddalił skargę [...] S.A. w S. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia [...] stycznia 2005 r., Nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe.
Wyrok ten został wydany w następującym stanie faktycznym.
Zgłoszeniem celnym z dnia [...] grudnia 2000 r., SAD Nr [...], Dyrektor Urzędu Celnego w Warszawie objął procedurą dopuszczenia do obrotu sprowadzony z Niemiec przez Spółkę [...] aromat przyprawowy o nazwie "Condiment powder flavouring" DU22883 ze stawką celną 0% oraz aromat warzywny o nazwie "Broth type vegetable" DU12137 ze stawką celną 25%. Oba towary zaklasyfikowane zostały w dokumencie SAD według kodu 3302 10 90 0 taryfy celnej.
Decyzją z dnia [...] lipca 2003 r., Nr [...], wydaną na podstawie art. 65 § 4 pkt 2 lit. b) i c), art. 85 § 1, art. 222 § 4, art. 231 § 1 pkt 1 i art. 262 Kodeksu celnego, Naczelnik Urzędu Celnego IV w Warszawie uznał powyższe zgłoszenie celne za nieprawidłowe w zakresie klasyfikacji taryfowej, stawki celnej i wymiaru cła i orzekając w tym zakresie ustalił, że produkty o nazwach Condiment powder flavouring i Broth type vegetable, powinny być klasyfikowane według kodu 2103 90 90 0 taryfy celnej obejmującego "pozostałe" z poz. 2103 - sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąkę i grysik z gorczycy i gotową musztardę, ze stawką celną 30%. Za taką klasyfikacją, zdaniem organu orzekającego, przemawia to, iż preparat o nazwie Condiment powder flavouring stosowany jest do produkcji koncentratów dodatków do potraw w dawce 40 g/kgw, natomiast preparat o nazwie Broth type vegetable stosowany jest do produkcji koncentratów obiadowych w dawce 5 mg/kg. W decyzji zobowiązano skarżącego także do uiszczenia odsetek wyrównawczych od kwoty długu celnego.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty