24.04.2007 Obrót gospodarczy

Wyrok NSA z dnia 24 kwietnia 2007 r., sygn. I GSK 1370/06

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Joanna Kabat-Rembelska Sędziowie Andrzej Kuba (spr.) NSA Józef Waksmundzki Protokolant Katarzyna Grzelak po rozpoznaniu w dniu 24 kwietnia 2007 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Dyrektora Izby Celnej w Rzepinie od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 14 grudnia 2005 r. sygn. akt 3/I SA/Po 613/03 w sprawie ze skargi [...] Spółki z o.o. w Poznaniu na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Rzepinie z dnia [...] lutego 2003 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej I. uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Poznaniu ; II. zasądza od [...] Spółki z o.o. z siedzibą w Poznaniu na rzecz Dyrektora Izby Celnej w Rzepinie kwotę 3058 zł ( trzy tysiące pięćdziesiąt osiem ) tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 14 grudnia 2005 r., sygn. akt 3/I SA/Po 613/03 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu uchylił decyzję Dyrektora Izby Celnej w Rzepinie z dnia [...] lutego 2003 r., nr [...]., utrzymującą w mocy decyzję z dnia [...] września 2001 r., nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej, stwierdził, że zaskarżona decyzja nie może być wykonana i zasądził na rzecz [...] Spółki z o.o. w Poznaniu koszty postępowania.

W uzasadnieniu Sąd I instancji wskazał, że przedmiot sporu w niniejszej sprawie stanowi klasyfikacja taryfowa towaru o nazwie [...]. Według organów celnych jest on substytutem masła kakaowego -100 %, utwardzonym i frakcjonowanym tłuszczem roślinnym do produkcji cukierniczej, bazującym na oleju palmowym i oleju sojowym, bądź rzepakowym (w zależności od dostępności surowców), natomiast importer określił ten produkt jako rafinowany tłuszcz roślinny, uzyskany przez frakcjonowanie i uwodornienie, oparty na mieszance olejów palmowego i sojowego lub palmowego i rzepakowego, który został poddany procesowi neutralizacji, uwodornienia, frakcjonowania, wybielania, dezodyracji, filtracji i napełniania. Powyższy tłuszcz jest zatem uwodornioną, rafinowaną mieszaniną olejów: palmowego i sojowego lub palmowego i rzepakowego, wykorzystywaną jako substytut masła kakaowego do produkcji polew i tabliczek czekoladopodobnych. Skarżąca Spółka zakwalifikowała go do kodu PCN 1516 20 98 0 Taryfy celnej (rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej - Dz. U. Nr 107, poz. 1217), a według organów celnych kodem właściwym jest kod 1517 90 91 0.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty