Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606708)
      • Kadry i płace (26075)
      • Obrót gospodarczy (88729)
      • Rachunkowość firm (3835)
      • Ubezpieczenia (35839)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    22.11.2006 Obrót gospodarczy

    Wyrok NSA z dnia 22 listopada 2006 r., sygn. I GSK 17/06

     

    Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Cezary Pryca, Sędziowie NSA Zofia Borowicz (spr.), Kazimierz Brzeziński, Protokolant Beata Kołosowska, po rozpoznaniu w dniu 22 listopada 2006 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej [...] Zakład Pracy Chronionej w Długiej Wsi od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 8 lipca 2005 r. sygn. akt III SA/Po 369/04 w sprawie ze skargi [...]Zakład Pracy Chronionejw Długiej Wsi na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Poznaniu z dnia 30 kwietnia 2004 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe oddala skargę kasacyjną.

    Uzasadnienie

    Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu wyrokiem z dnia 8 lipca 2005 r., sygn. akt III SA/Po 369/04 oddalił skargę [...] Zakład Pracy Chronionej w Długiej Wsi na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Poznaniu z dnia 30 kwietnia 2004 r. nr [...].

    Sąd podzielił stanowisko organów celnych, że sprowadzone przez skarżącego towary o nazwach handlowych: Lunchean Meat DF AF 2174 - aromat mielonki, Cooked Sausage DFAF 1746 - aromat gotowanej kiełbasy, Ham Dry Flavor and Colour AF 2045 - aromat suchej szynki wędzonej, Belly Bacon FLAV-O LOK - aromat bekonowy powinny być klasyfikowane do kodu PCN 2103 90 90 0 objętego pozycją 2103 Taryfy celnej - Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda, ze stawką celną autonomiczną w wysokości 30%, a nie do podanego przez skarżącego w zgłoszeniach celnych w 1998 r. kodu PCN 3302 10 90 0 objętego pozycją 3302 - Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów.

    Sąd wskazał, że sprowadzone przez skarżącego preparaty smakowo-aromatyczne nie mogą być klasyfikowane do pozycji 3302 Taryfy celnej, ponieważ z certyfikatów i zezwoleń GIS wynika, że są one stosowane w przemyśle mięsnym przy produkcji mielonek i konserw turystycznych, kiełbas i szynek gotowanych, dań gotowych - sosów i zup. W świetle opinii powołanego przez organ odwoławczy biegłego, prof. Józefa Korczaka, kierownika Katedry Technologii Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Poznaniu, służą one do nadawania wyrobom mięsnym lub z dodatkiem mięsa charakterystycznego smaku i zapachu. Zatem wbrew twierdzeniom strony, nie są to preparaty przeznaczone do nadawania smakowitości produktowi obojętnemu. Możliwość objęcia importowanych towarów pozycją 3302, zdaniem Sądu, wyłącza priorytetowa reguła nr 1 Ogólnych Reguł Interpretacji Nomenklatury Scalonej, nakazująca przeprowadzenie klasyfikacji taryfowej zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji i działów oraz uwaga 2 do działu 33 Taryfy celnej. Uwaga 2 stwierdzając, że wyrażenie "substancje zapachowe" występujące w pozycji 3302 odnosi się tylko do substancji z pozycji 3301, do składników zapachowych wyodrębnionych z tych substancji lub do syntetycznych substancji zapachowych, jasno precyzuje znaczenie wyrażenia "substancje zapachowe" oraz jednoznacznie wskazuje, że chodzi o takie produkty, które stanowiąc surowce w przemyśle, składają się wyłącznie z rozmaitych substancji zapachowych. Natomiast z opinii ww. biegłego wynika, że w składzie importowanych preparatów, oprócz aromatów naturalnych i identycznych z naturalnymi substancji aromatycznych, aromatów przetworzonych i w niektórych - aromatów dymu wędzarniczego, ważną grupę stanowią inne składniki, deklarowane przez producenta jako składniki niezapachowe, które zazwyczaj stanowią większą część masy preparatów. Składniki tej grupy pełnią różnorodne funkcje w mieszaninie oraz w czasie jej wykorzystywania w procesach technologicznych. Funkcję typowych nośników substancji aromatycznych pełnią tłuszcze lub ich pochodne, maltodekstryny i sól. Wiele zawartych w tej grupie składników stanowią typowe dodatki smakowe stosowane w przemyśle spożywczym. Wśród nich jest glutaminian sodu (do 34%), hydrolizaty białkowe (do 11,7%), ekstrakty drożdżowe (do 9%), guanylan sodu (do 0,6%) i inozynian sodu (do 0,6%). Składniki takie jak hydrolizaty białkowe i ekstrakty drożdżowe zawierają także związki lotne, które współdziałają ze składnikami modyfikującymi zapach, ale także nadają produktom pożądane cechy smakowe. Biegły ten stwierdził w opinii, że nieprawdą jest, jak podaje producent (firma Givaudan) w piśmie do strony z

    ikona kłódki
    Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    Powiązane dokumenty
    • Przewodnik podatkowy inwestora - prawo celne
    • USTAWA z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Art./§ 184
    ikona kłódki
    Funkcjonalności dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

    Już dziś zamów dostęp
    do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

    • Codzienne aktualności prawne
    • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
    • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
    • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
    Masz już konto? Zaloguj się
    Kup dostęp
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.