Wyrok NSA z dnia 14 lutego 2006 r., sygn. I GSK 2054/05
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Jerzy Chromicki, Sędziowie NSA Maria Myślińska (spr.), Urszula Raczkiewicz, Protokolant Paweł Gorajewski, po rozpoznaniu w dniu 14 lutego 2006 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej [...] Spółki z o.o. w Markach od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 3 marca 2005 r. sygn. akt V SA/Wa 214/04 w sprawie ze skargi [...] Spółki z o.o. w Markach na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia 29 grudnia 2003 r. Nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe Oddala skargę kasacyjną
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 3 marca 2005 r. sygn. akt V SA/Wa 214/04 oddalił skargę "[...]." Sp. z o.o. w Markach na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia 29 grudnia 2003 r. nr [...], w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe.
W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku Sąd przedstawił przebieg sprawy. Decyzją
z dnia 29 grudnia 2003 r. Dyrektor Izby Celnej w Warszawie utrzymał w mocy rozstrzygnięcie Naczelnika Urzędu Celnego I w Warszawie z dnia 15 kwietnia 2003 r. nr [...], na podstawie którego zgłoszenie celne "[...]." Spółki z o.o. w Warszawie z dnia 21 lutego 2001 r. nr SAD [...] zostało uznane za nieprawidłowe w części dotyczącej nazwy towaru, klasyfikacji taryfowej oraz zastosowanej stawki celnej.
Uzasadniając swoją decyzję Dyrektor Izby Celnej podał, że w dniu 21 lutego 2001 r. zgłoszono do procedury dopuszczenia do obrotu towar określony jako "sok pomidorowy" o nazwie handlowej "[...]", który został zaklasyfikowany do kodu PCN 2009 50 90 0 ze stawką celną w wysokości 35%. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez funkcjonariuszy Generalnego Inspektoratu Celnego w siedzibie importera "[...]." Sp. z o.o. w zakresie prawidłowości wymiaru cła od towarów odprawianych w okresie od 1 lipca 1999 r. do 31 maja 2001 r. ustalono, że sprowadzony towar stanowi jednolitą masę pomidorową, stąd winien być klasyfikowany jako przecier pomidorowy do kodu PCN 2002 90 19 0. Ustalenia tego dokonano na podstawie dokumentów handlowych, księgowych i celnych dotyczących obrotu towarowego m.in. z grecką firmą [...] - dostawcą produktów z pomidorów o nazwach "[...], "[...]". W trakcie kontroli ujawniono dokumenty: specyfikacje towarów, wyniki analiz Centralnego Inspektoratu Standaryzacji z dnia 24 lutego 2000 r., 22 lutego 2001 r., 16 marca 2001 r., 26 marca 2001 r., jak również badania próbek towarów pobranych przy zgłoszeniu celnym z dnia 6 sierpnia 1999 r. i 24 stycznia 2001 r.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty