Wyrok NSA z dnia 23 maja 2005 r., sygn. I GSK 209/05
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Urszula Raczkiewicz, Sędziowie NSA Maria Myślińska, Hanna Szafrańska - Falkiewicz (spr.), Protokolant Anna Fyda, po rozpoznaniu w dniu 10 maja 2005 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej "[...]" Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 7 października 2004 r., sygn. akt 3 I SA/Gd 511/03 w sprawie ze skargi "[...]" Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z dnia 31 lipca 2001 r., Nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej towaru oddala skargę kasacyjną
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku wyrokiem z dnia 7 października 2004 r. sygn. akt 3 I SA/Gd 511/03 oddalił skargę "[...] Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z dnia 31 lipca 2001 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej towaru.
Sąd uznając za miarodajne dokonane w postępowaniu administracyjnym ustalenia co do stanu faktycznego sprawy podał, że w dniu 2 lutego 2001 r. M. G. działający w imieniu Spółki zgłosił w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu aromat sera klasyfikując go do kodu PCN 3302 10 90 0, ze stawką celną obniżoną z tytułu pochodzenia towaru z Unii Europejskiej w wysokości 0%, załączając do zgłoszenia celnego fakturę z dnia 3 października 2000 r. nr 0344222, deklarację wartości celnej oraz kserokopię świadectwa EUR 1.
Decyzją z dnia 6 lutego 2001 r., po uprzednim wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie spornego zgłoszenia celnego, Dyrektor Urzędu Celnego w Toruniu uznał to zgłoszenie za nieprawidłowe i zaklasyfikował sporny towar do kodu PCN 2103 90 90 0 z autonomiczną stawką celną w wysokości 30%, określając jednocześnie kwotę długu celnego.
W wyniku rozpatrzenia odwołania strony Prezes Głównego Urzędu Ceł utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję organu pierwszej instancji uznając, że zakwalifikowanie mieszanin do pozycji 3302 byłoby możliwe, gdyby nie zawierały one dodatkowych składników, takich jak mąka, drożdże, skrobia, serwatka, glutaminian sodu itp.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty