25.02.1999 Podatki

Wyrok NSA z dnia 25 lutego 1999 r., sygn. I SA/Po 1243/98

1. Naczelny Sąd Administracyjny badając legalność decyzji organów podatkowych w przypadku sporów o zasadność stosowania preferencyjnej stawki VAT, ocenia przede wszystkim zachowanie określonej procedury klasyfikacji wyrobów przez uprawnione do tego organy państwowej administracji statystycznej lub działające na ich zlecenie tzw. jednostki autorskie. Sąd administracyjny nie może w tego rodzaju sprawach kwestionować ani samej konstrukcji Systematycznego Wykazu Wyrobów, ani też przyjętych w SWW zasad klasyfikowania wyrobów.

2. Uchybienia interpretacyjne organów administracji statystycznej, czy też działających na jej zlecenie jednostek autorskich nie mogą powodować ujemnych następstw finansowych dla podmiotu w okresie, gdy działał w zaufaniu do wiedzy tego organu i prawidłowości otrzymanej opinii kwalifikacyjnej SWW.

UZASADNIENIE

Inspektor Kontroli Skarbowej w Urzędzie Kontroli Skarbowej decyzją z dnia 31.12.1997 r. określił Grzegorzowi W. podatek od towarów i usług za lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad i grudzień 1995 r., styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad i grudzień 1996 r. oraz styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec i sierpień 1997 r. Ustalił ponadto dodatkowe zobowiązanie w tym podatku za miesiąc styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec i sierpień 1997 r.

W uzasadnieniu swej decyzji organ kontroli skarbowej wyjaśnił, iż podatnik od dnia 25.07.1995 r. dokonał zmiany stosowanej stawki podatku od towarów i usług z 22 procent na 7 procent produkowanych wyrobów o nazwie "paluszki", zmieniając stosowaną klasyfikację SWW 2516 - paluszki na klasyfikację SWW 2421-919 - pieczywo trwałe osobno nie wymienione.

Zmiany tej dokonał na podstawie opinii wydanej na jego wniosek przez Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego z dnia 20.07.1995 r. Zwracając się o opinię, podatnik podał niekompletną recepturę i normę według której odbywał się i nadal odbywa się proces produkcyjny paluszków, gdyż nie podano cukru jako składnika wyrobu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne