Na jakich zasadach opodatkowane są usługi gastronomiczne świadczone przez zakład budżetowy
Zakład budżetowy powołany przez radę gminy do realizacji zadań zleconych przez gminę (m.in. z zakresu budownictwa i działalności remontowej) świadczy również usługi gastronomiczne polegające na prowadzeniu stołówki, która będzie dostarczać posiłki do szkoły, gimnazjum i przedszkola. Ze stołówki korzystać będą także nauczyciele, personel oraz osoby z zewnątrz. Mają być też przygotowywane posiłki i dostarczane na zewnątrz (catering). Zakład budżetowy jest czynnym podatnikiem VAT, ale w chwili obecnej cała sprzedaż podlega zwolnieniu z VAT, gdyż usługi świadczone są na rzecz gminy. Nasze wątpliwości budzi kwestia opodatkowania VAT usług stołówkowych świadczonych dla wymienionych podmiotów. Uważamy, że sprzedaż usług stołówkowych dla szkoły i gimnazjum na mocy § 8 ust. 1 pkt 14 rozporządzenia wykonawczego korzystać będzie ze zwolnienia z VAT. Natomiast przedszkole prowadzone jest przez powołane do tego celu stowarzyszenie, które posiada osobowość prawną i nie jest jednostką sektora finansów publicznych. Czy usługi gastronomiczne świadczone dla przedszkola będą podlegać 7% stawce VAT? Pozostaje jeszcze kwestia sprzedaży posiłków dla nauczycieli, personelu i osób z zewnątrz. Czy sprzedaż dokonywana na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej powinna być ewidencjonowana z zastosowaniem kasy rejestrującej po przekroczeniu limitu 10 000 euro z tytułu sprzedaży opodatkowanej? Czy do czasu przekroczenia limitu należy prowadzić ewidencję pozwalającą określić przekroczenie limitu? Jak powinna wyglądać taka ewidencja?
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty