Stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Poznaniu z dnia 19 maja 2025 r., sygn. WA.0220.30.2025
W związku z wnioskiem z dnia 28 kwietnia 2025 r., dotyczącym możliwości wydatkowania środków funduszu sołeckiego „na zakup artykułów spożywczych do przygotowywania posiłków oraz gotowe produkty spożywcze na spotkania integracyjne, festyny, czy dożynki”, Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu wyjaśnia, co następuje.
Zasady tworzenia funduszu sołeckiego reguluje ustawa z dnia 21 lutego 2014 r. o funduszu sołeckim (Dz. U. z 2014 r. poz. 301, z późn. zm.). Zgodnie z art. 2 ust. 6 tej ustawy środki funduszu przeznacza się na realizację przedsięwzięć, które zgłoszone we wniosku, o którym mowa w art. 5, są zadaniami własnymi gminy, służą poprawie warunków życia mieszkańców i są zgodne ze strategią rozwoju gminy. Analiza tego uregulowania prowadzi do wniosku, że wszystkie warunki wymienione w przepisie muszą być spełnione łącznie.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
