21.11.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 21 listopada 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB2-3.4014.475.2024.1.JKU

Skutki podatkowe aportu ZCP do nowo utworzonej spółki komandytowej.

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w podatku od czynności cywilnoprawnych jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

22 września 2024 r. wpłynął Pana wniosek z 20 września 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej w podatku od czynności cywilnoprawnych w zakresie skutków podatkowych aportu zorganizowanej części przedsiębiorstwa.

Treść wniosku jest następująca:

Opis zdarzenia przyszłego

1.Wyodrębnienie zorganizowanych części przedsiębiorstwa w Pana działalności.

Prowadzi Pan (dalej: „SR” lub „Franczyzodawca”) indywidualną działalność gospodarczą pod nazwą (...) (dalej: „M.”). Ma Pan nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i rozlicza się Pan na podstawie tzw. pełnej księgowości. Przeważającym przedmiotem działalności gospodarczej M. według klasyfikacji PKD jest (...). Pozostałą działalnością gospodarczą M. jest między innymi działalność opisana następującymi kodami PKD: (...).

W ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej stworzył Pan sieć kilkudziesięciu restauracji B. (franczyzowych i własnych) (dalej: „Restauracje B.”), oferujących jednolite standardy świadczenia usług gastronomicznych serwujących dania typu (...), obsługi klientów i posiadających jednolitą wizualizację restauracji („Sieć”).

Z uwagi na zakres prowadzonej działalności gospodarczej aktywa w ramach działalności M. są pogrupowane na:

1)wartości niematerialne i prawne związane z marką B. (w tym w szczególności prawo do znaku towarowego, know-how oraz inne prawa niematerialne związane z prowadzeniem restauracji i innych punktów gastronomicznych B.;

2)wartości niematerialne i prawne do opracowanych standardów sieci restauracji B., w skład których wchodzi zbiór norm, procedur, zasad i wytycznych określających wymagania w Sieci oraz określających model i poziom świadczonych usług w Sieci, w tym zasady prowadzenia i sprzedaży produktów w lokalach B., elementy aranżacji zewnętrznej i wnętrza lokali charakterystyczne dla Sieci, zasady obsługi Klientów, oferty produktowej, zasad wyposażenia lokalu, systemu sprzedaży, stosowanych technologii, systemów informatycznych, systemów monitoringu, zasad przechowywania produktów („Standardy Sieci”)

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne