04.11.2021

Wyrok SN z dnia 4 listopada 2021 r., sygn. II USKP 75/21

Sygn. akt II USKP 75/21

Sąd Najwyższy w składzie:

Prezes SN Piotr Prusinowski (przewodniczący)
‎SSN Maciej Pacuda
‎SSN Romualda Spyt (sprawozdawca)

w sprawie z wniosku L.G.O. i E.D.
‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B.
‎o podleganie ubezpieczeniom,
‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 4 listopada 2021 r.,
‎skargi kasacyjnej wnioskodawczyni L.G.O. od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)
‎z dnia 26 lutego 2019 r., sygn. akt III AUa (…),

1. oddala skargę kasacyjną,

2. zasądza od L.G.O. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 20 czerwca 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. stwierdził, że L.G-O. nie podlega: obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 1 do 31 października 2013 r. jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek E.D..

Odwołanie od powyższej decyzji wywiodły E.D. i L.G.-O., wnosząc o jej zmianę i orzeczenie, że L.G.-O. podlegała w spornym okresie ubezpieczeniom społecznym.

Wyrokiem z dnia 8 lutego 2018 r. Sąd Okręgowy w B. w punkcie 1. oddalił odwołania i w punkcie 2. rozstrzygnął o kosztach procesu.

Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 26 lutego 2019 r., zmienił rozstrzygnięcie o kosztach procesu przed pierwszą instancją, oddalił apelację L.G.-O. od powyższego wyroku Sądu Okręgowego w pozostałej części oraz orzekł o kosztach postępowania apelacyjnego.

W sprawie ustalono, że E.D. od 20 października 1998 r. prowadzi działalność gospodarczą. Początkowo była to działalność gastronomiczna, a następnie - od 2008 r. - gastronomia wraz z noclegami, w N. przy ul. D.. W 2013 r. E.D. zatrudniała pracowników na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia, a także uczniów i stażystów; osoby te obsługiwały bazę i restaurację. W restauracji urządzano jedynie imprezy weekendowe. Restauracja działa codziennie. W piątki i w soboty restauracja działa na zasadzie baru, a kuchnia wydawała posiłki w ograniczonym zakresie. E.D. szukała dodatkowych dochodów, bo obawiała się podwyżki czynszu. We wrześniu 2012 r. E.D. podpisała umowę na zakup działki pod budowę nowego hotelu. Ponieważ w ciągu tygodnia kuchnia miała mało pracy E.D. postanowiła poszerzyć ofertę o sprzedaż dowożonych dla klientów posiłków na ich zamówienie E.D. stworzyła stronę internetową dietetyczni.com. Na tej stronie wskazywała rodzaje diet o wartości kalorycznej 1000, 1200 i 1500 kalorii, zalecenia dietetyczne oraz informacje o dostarczaniu posiłków do domu klienta.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp