29.02.2024

Współudział w inwestycji drogowej jst - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Łodzi z dnia 29 lutego 2024 r., sygnatura WA 4120-6/2024-w

W odpowiedzi na pismo Pana Prezydenta z dnia 12 lutego 2024 r. uprzejmie informuję:

ze skierowanego do izby pisma wynika, że Gmina przyjęła do realizacji wieloletnie zadanie inwestycyjne dotyczące budowy nowej drogi oraz rozbudowie istniejącej drogi wraz z niezbędną infrastrukturą, na które otrzymało od Ministra Finansów zapewnienie finansowania wydatków na podstawie art. 153 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych. Nowopowstała droga krzyżować się będzie z istniejącymi już drogami, których zarządcami są zarząd powiatu sieradzkiego oraz zarząd województwa łódzkiego. Gmina Miasto Sieradz jest inicjatorem ww. inwestycji i zwróciła się do powyżej wskazanych jednostek samorządu terytorialnego o współudział w inwestycji poprzez jej dofinansowanie z budżetów tych jednostek. Porozumienie w sprawie dofinansowania dotyczyć będzie dwóch nowych skrzyżowań o ruchu okrężnym wraz z infrastrukturą towarzyszącą związaną z funkcjonowaniem tych skrzyżowań.