Wyrok NSA z dnia 16 kwietnia 2024 r., sygn. II GSK 170/21
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Gabriela Jyż Sędzia NSA Dorota Dąbek Sędzia del. WSA Wojciech Sawczuk (spr.) Protokolant Konrad Piasecki po rozpoznaniu w dniu 16 kwietnia 2024 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej S. M. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 29 września 2020 r. sygn. akt VI SA/Wa 280/20 w sprawie ze skargi S. M. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia 15 listopada 2019 r. nr GI-BOL.pr-610-77/19 w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu partii produktów nieodpowiadających wymaganiom w zakresie jakości handlowej 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od S. M. na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 900 (dziewięćset) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
I.
Decyzją z 30 lipca 2019 r. nr KO.8230.124.2019 Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej Inspektor Wojewódzki), działając na podstawie art. 40a ust. 4 i art. 40a ust. 1 pkt 4 ustawy z 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 2164 ze zm. - dalej jako ustawa) w zw. z art. 3 pkt 4, 5 i 10 lit. b), art. 4 ust. 1, art. 40a ust. 5 ustawy oraz art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r., art. 3 pkt 8, art. 8 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r., wymierzył S. M. karę pieniężną w wysokości 2.771,80 zł za wprowadzenie do obrotu 2 partii pieczywa (dalej jako skarżący), tj. partii 315 szt. pieczywa wprowadzonego luzem do obrotu pod nazwą "Chleb tradycyjny" 500g (data produkcji 29.04.2019 r., wartość brutto partii 1.008 zł) oraz partii 570 szt. pieczywa wprowadzonego luzem do obrotu pod nazwą "Chleb wiejski" 600g (data produkcji 26.04.2019 r., wartość brutto partii 2 040 zł), nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej, ze względu na niezasadne użycie określeń "wiejski" i "tradycyjny" w nazwie pieczywa, do produkcji którego użyto mąki pszennej zawierającej w składzie środek do przetwarzania mąki (polepszacz) - kwas askorbinowy (E300).
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty