27.09.2023 Rachunkowość firm

Rozliczenie kosztów obsługi cateringowej podczas inwestycji w szkole - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Opolu z dnia 27 września 2023 r., sygn. NA.III-422-37/2023

Działając na podstawie art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (t.j. Dz.U. z 2023 r., poz. 1325) w odpowiedzi na wniosek o udzielenie wyjaśnienia: Czy koszty obsługi cateringowej za okres wyłączenia z działalności kuchni i stołówki podczas prowadzenia inwestycji w szkole można zakwalifikować i rozliczyć jako koszty pośrednio wchodzące w skład nakładów inwestycyjnych, powiększając wartość środka trwałego, jakim jest budynek szkoły, uprzejmie wyjaśniam i informuję, co następuje: 

Na podstawie art. 106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. z 2023 r., poz. 900 ze zm.; dalej: p.o.) szkoła podstawowa, z wyjątkiem szkoły podstawowej dla dorosłych, oraz szkoła artystyczna realizującą kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Korzystanie z posiłku jest dobrowolne i odpłatne.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne