08.02.2024

Wykorzystanie zwrotu różnicy podatku VAT w ramach dofinansowania z Rządowego Funduszu Polski Ład - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Zielonej Górze z dnia 8 lutego 2024 r., sygn. RIO.II.K.061.2.2024

Odpowiadając na wniosek o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania przepisów o finansach publicznych, który przekazany został do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Zielonej Górze w dniu 15 stycznia 2024 r., zawierający następujące pytanie: czy w przypadku otrzymania przez Gminę Nowe Miasteczko zwrotu różnicy podatku VAT na rachunek bankowy, Gmina nie będzie zobowiązana do zwrotu otrzymanego VAT jako pomniejszenie dofinansowania w ramach Rządowego Funduszu Polski Ład i będzie mogła wykorzystać te środki w ramach realizowanej inwestycji, uprzejmie wyjaśniam, co następuje:

Środki na dofinansowanie inwestycji w ramach Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych, utworzonego na podstawie uchwały Nr 84/2021 Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2021 roku w sprawie ustanowienia Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych – nie stanowią dotacji w rozumieniu art.126 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2023 r. poz. 1270 ze zm.) i nie stosuje się do nich przepisów art. 169 ustawy o finansach publicznych dotyczących zasad zwrotu dotacji z budżetu państwa.