13.06.2023 Rachunkowość firm

Upoważnienie pracowników do podpisu dokumentu księgowego - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 13 czerwca 2023 r., sygn. RP.063/141/40/1/2023

W odpowiedzi na Pana wniosek z dnia 25 maja 2023 r., doręczony do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku za pośrednictwem platformy ePUAP w tożsamej dacie, dotyczący dopuszczalności udzielenia przez kierownika jednostki pracownikom urzędu gminy upoważnienia do podpisywania dokumentu (dowodu) księgowego OT („Przyjęcie środka trwałego”), uprzejmie wyjaśniam, co następuje.

Dokument OT ("Przyjęcie środka trwałego") jest dokumentem (dowodem) księgowym stwierdzającym dokonanie operacji zaewidencjonowania środka trwałego. Jak słusznie zwrócono uwagę w ww. wniosku, dowód księgowy OT nie rodzi zobowiązania, lecz jest wyłącznie dokumentem wystawianym w następstwie wcześniejszych czynności w celu udokumentowania zdarzenia pod względem rachunkowym i księgowym.