10.02.2023

Odprowadzanie przez spółkę komunalną dochodów do budżetu jednostki samorządu terytorialnego - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 10 lutego 2023 r., sygn. RP/063/96/1/2023

Wnioskiem z dnia 30 stycznia 2023 r. doręczonym do tut. Izby w dniu 1 lutego 2023 r. zwrócił się Pan z prośbą o zajęcie stanowiska odnośnie legalności przyjętego sposobu pobierania opłat cmentarnych stanowiących dochód jednostki samorządu terytorialnego.

Odnosząc się do poruszonej problematyki, należy przede wszystkim wskazać, że środki pieniężne pobierane przez spółkę komunalną są związane z gospodarowaniem mieniem samorządowym (cmentarz komunalny). W konsekwencji posiadają status tzw. dochodów publicznych, o których mowa w art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1634 z późn. zm.). W podanym art. 5 ust. 2 w pkt 4 postanowiono z kolei, że - dochodami publicznymi są dochody z mienia jednostek sektora finansów publicznych do których zalicza się w szczególności: wpływy z umów najmu, dzierżawy i innych umów o podobnym charakterze, odsetki od środków na rachunkach bankowych, odsetki od udzielonych pożyczek i od posiadanych papierów wartościowych, dywidendy z tytułu posiadanych praw majątkowych. Z konstrukcji tego przepisów wynika jednocześnie, że katalog tych dochodów ma charakter otwarty, o czym świadczy użycie sformułowania „w szczególności”. W ocenie prawnej przedmiotowego zagadnienia znaczenie ma także art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2267) z którego wynika, że źródłami dochodów własnych gminy są dochody z majątku gminy.