16.03.2023

Dopuszczalność sfinansowania kosztów odłowu dzików ze środków z rezerwy na zarządzenie kryzysowe - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 16 marca2023 r., sygn. RP.063/41/18/1/2023

Wnioskiem z dnia 16 lutego 2023 r., doręczonym do Regionalnej Izby w Gdańsku za pośrednictwem platformy ePUAP w dniu 17 lutego 2023 r., zwrócił się Pan o zajęcie stanowiska odnośnie dopuszczalności sfinansowania kosztów odłowu wraz z uśmierceniem lub uśpieniem wraz uśmierceniem dzików na terenie gminy Kolbudy ze środków przeznaczonych na wydatki związane z zarządzaniem kryzysowym.

Ocena prawna opisanych wątpliwości winna zostać przeprowadzona kompleksowo, z uwzględnieniem, m.in., stosownych regulacji prawnych, tj. art. 216 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2022 r. poz. 1634 z późn. zm.) oraz art. 6 i art. 7 ustawy z dnia 13 października 1995 r. Prawo łowieckie (tekst jednolity: Dz. U. z 2022 r. poz. 1173 z późn. zm.), a także w odwołaniu do przepisów ustawy z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r. poz. 122).