19.04.2023 Ubezpieczenia

Zwrot opłaty za niewykorzystany okres korzystania z zezwolenia na sprzedaż alkoholu - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Białymstoku z dnia 19 kwietnia 2023 r., sygn. RIO.II.025-12/23

Regionalna Izba Obrachunkowa w Białymstoku odpowiadając na wniosek z dnia 30 marca 2023 roku, przesłany do Izby w dniu 31 marca br., o udzielenie wyjaśnienia w zakresie ewentualnego zwrotu przez przedsiębiorcę nadpłaty za niewykorzystany okres korzystania z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, przedstawia następujący pogląd w sprawie.

Mając na względzie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2023 r. poz. 165, ze zm.) zgodnie z którym w roku nabycia zezwolenia lub utraty jego ważności opłat dokonuje się w wysokości proporcjonalnej do okresu ważności zezwolenia, jednostka samorządu terytorialnego powinna dokonać zwrotu przedsiębiorcom części opłat wniesionych przez nich w kwocie zawyżonej względem faktycznego okresu korzystania z zezwoleń, liczonego od czasu ich przedterminowego wygaśnięcia. Izba przyjmuje w zakresie tego zagadnienia interpretację zaprezentowaną przez NSA w wyroku z dnia 20 sierpnia 2020 r. (sygn. akt II GSK 518/20), w którym Sąd wskazał, że opłata, o której mowa w art. 11ustawy jest opłatą za korzystanie z zezwolenia, nie zaś opłatą za jego udzielenie. Zdaniem Sądu z uwagi na wynikającą z przepisu art. 11 ust. 8 ustawy zasadę uiszczenia opłaty w wysokości proporcjonalnej do okresu ważności zezwolenia, w przypadku wygaśnięcia zezwolenia, opłata uiszczona za okres po wygaśnięciu zezwolenia staje się opłatą nienależną i podlega zwrotowi, przy czym jest to czynność materialno-techniczna – podobnie jak to ma miejsce w przypadku wyliczenia opłaty.