02.02.2021

Zasady korzystania z cateringu w przedszkolach - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach z dnia 2 lutego 2021 r., sygn. WA-023/100/20

W odpowiedzi na wniosek z dnia 2 grudnia 2020 r. informuję, że przepisy art. 108 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910 z późn. zm.) stanowią, że przedszkole w zakresie realizacji zadań statutowych zapewnia dzieciom możliwość korzystania z posiłków. Posiłki mogą być przygotowywane w przedszkolu, do którego uczęszczają dzieci korzystające z wyżywienia lub wyżywienie dzieci może być prowadzone w postaci cateringu. Należy mieć na względzie, że organizowanie wyżywienia dzieci przedszkolnych w formie cateringu rodziców obciąża pośrednio proporcjonalnie do pokrycia wszystkich wydatków z tym związanych, m.in. kosztów, dotyczących dowozu posiłków do tej placówki. W myśl art. 106 ust. 3 ww. ustawy, warunki korzystania ze stołówki szkolnej (tu: przedszkolnej), w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę. Dodatkowo przepisy art. 106 ust. 4 ustawy – Prawo oświatowe stanowią, że do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej (lub w formie cateringu), o których mowa w ust. 3, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne