Akt prawny obowiązujący na dzień 23-11-2024
Dziennik Ustaw rok 2008 nr 211 poz. 1334 Wersja aktualna od  2008-12-01

    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

    z dnia 28 listopada 2008 r.

    w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %

    Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 74, poz. 444 i Nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:

    § 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.

    § 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 % (Dz. U. Nr 74, poz. 446).

    § 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.

    Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski

    1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

    Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
    z dnia 28 listopada 2008 r. (poz. 1334)

    WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

    Pozycja

    Kod CN

    Wyszczególnienie

    1

    0101

    Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

    2

    0102

    Bydło żywe

    3

    0103

    Świnie żywe

    4

    0104

    Owce i kozy, żywe

    5

    0105

    Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

    6

    * 0106

    Pozostałe zwierzęta żywe 1)

    7

    0201

    Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

    8

    0202

    Mięso z bydła, zamrożone

    9

    0203

    Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

    10

    0204

    Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

    11

    0205 00

    Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

    12

    0206

    Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

    13

    0207

    Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

    Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:

    14

    0208 10

    - Z królików lub zajęcy

    15

    0208 90

    - Pozostałe

    16

    0209 00

    Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

    17

    0301

    Ryby żywe

    18

    0302

    Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

    19

    0303

    Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

    20

    0304

    Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

    21

    0305

    Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

    22

    0306

    Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

    23

    0307

    Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

    24

    ex 0401

    Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30

    25

    0407 00

    Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

    26

    0408

    Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

    27

    0409 00 00

    Miód naturalny

    28

    0410 00 00

    Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

    29

    * 0502

    Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)

    30

    * 0504 00 00

    Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i

    w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)

    31

    * 0506

    Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)

    32

    * 0507

    Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)

    33

    * 0510 00 00

    Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane 2)

    34

    ex* 0511

    Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

    35

    0601

    Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

    36

    0602

    Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

    37

    0603

    Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

    38

    0701

    Ziemniaki, świeże lub schłodzone

    39

    0702 00 00

    Pomidory, świeże lub schłodzone

    40

    0703

    Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

    41

    0704

    Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

    42

    0705

    Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

    43

    0706

    Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki

    i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

    44

    0707 00

    Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

    45

    0708

    Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

    46

    0709

    Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

    47

    0713

    Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

    48

    0714

    Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

    Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

    - Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

    49

    0802 21 00

    - - W łupinach

    50

    0802 22 00

    - - Bez łupin

    - Orzechy włoskie:

    51

    0802 31 00

    - - W łupinach

    52

    0802 32 00

    - - Bez łupin

    Winogrona:

    53

    0806 10

    - Świeże

    54

    ex 0807

    Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00

    55

    0808

    Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

    56

    0809

    Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

    57

    ex 0810

    Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

    Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

    58

    0904 20 30

    - Pozostałe 3)

    59

    * 0908

    Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)

    60

    * 0909

    Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)

    61

    * 0910

    Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)

    62

    1001

    Pszenica i meslin

    63

    1002 00 00

    Żyto

    64

    1003 00

    Jęczmień

    65

    1004 00 00

    Owies

    66

    1005

    Kukurydza

    67

    1006 10

    - Ryż niełuskany

    68

    1007 00

    Ziarno sorgo

    69

    1008

    Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

    Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

    - Ziarna miażdżone i płatkowane:

    70

    1104 19 50

    - - - Z kukurydzy

    - Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

    - - Z owsa:

    71

    1104 22 90

    - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

    - - Z kukurydzy:

    72

    1104 23 90

    - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

    - - - Z jęczmienia:

    73

    1104 29 07

    - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

    - - - Pozostałe:

    - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:

    74

    1104 29 11

    - - - - - Z pszenicy

    75

    * 1104 29 18

    - - - - - Pozostałe 4)

    - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:

    76

    1104 29 51

    - - - - - Z pszenicy

    77

    1104 29 55

    - - - - - Z żyta

    78

    1104 29 59

    - - - - - Pozostałe

    79

    1201 00

    Nasiona soi, nawet łamane

    80

    1203 00 00

    Kopra

    81

    1204 00

    Nasiona lnu, nawet łamane

    82

    1205

    Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

    83

    1206 00

    Nasiona słonecznika, nawet łamane

    84

    1207

    Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

    85

    1209

    Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

    86

    1210

    Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

    Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

    - Pozostałe:

    87

    1212 91

    - - Burak cukrowy

    88

    ex 1212 99

    - - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70

    89

    1213 00 00

    Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

    90

    1214

    Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane

    91

    ex 1501 00

    Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

    92

    ex 1502 00

    Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10

    93

    * 1503 00

    Stearyna smalcowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5)

    94

    1504

    Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

    95

    * 1506 00 00

    Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)

    96

    1516 10

    - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje

    97

    ex* 1604

    Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej 7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30

    98

    * 2301 10 00

    - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki 8)

    99

    * 2301 20 00

    - Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9)

    100

    * 2302

    Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu , przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 10)

    101

    * 2308 00

    Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 11)

    102

    * 2309

    Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 12)

    103

    2401 10

    - Tytoń nieodżyłowany

    104

    2401 20

    - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany

    105

    ex 3502

    Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90

    106

    3507 10 00

    - Podpuszczka i jej koncentraty

    107

    * 530110 00

    - Len surowy lub roszony 13)

    108

    * 5302 10 00

    - Konopie siewne, surowe lub roszone 13)

    109

    * 5303 10 00

    - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 13)

    110

    * 5305 00 00

    Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 13), 14)

    ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

    Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

    1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki

    2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

    3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

    4) wyłącznie ziarno żyta

    5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

    6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

    7) wyłącznie marynaty

    8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne

    9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych

    10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

    11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

    12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

    13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

    14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej