Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606491)
      • Kadry i płace (26071)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Akt prawny obowiązujący na dzień 05-12-2025
    Dziennik Ustaw rok 2008 nr 211 poz. 1334 Wersja aktualna od  2008-12-01

      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

      z dnia 28 listopada 2008 r.

      w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %

      Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 74, poz. 444 i Nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:

      § 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.

      § 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 % (Dz. U. Nr 74, poz. 446).

      § 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.

      Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski

      1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

      Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
      z dnia 28 listopada 2008 r. (poz. 1334)

      WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

      Pozycja

      Kod CN

      Wyszczególnienie

      1

      0101

      Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

      2

      0102

      Bydło żywe

      3

      0103

      Świnie żywe

      4

      0104

      Owce i kozy, żywe

      5

      0105

      Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

      6

      * 0106

      Pozostałe zwierzęta żywe 1)

      7

      0201

      Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

      8

      0202

      Mięso z bydła, zamrożone

      9

      0203

      Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

      10

      0204

      Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

      11

      0205 00

      Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

      12

      0206

      Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

      13

      0207

      Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

      Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:

      14

      0208 10

      - Z królików lub zajęcy

      15

      0208 90

      - Pozostałe

      16

      0209 00

      Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

      17

      0301

      Ryby żywe

      18

      0302

      Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

      19

      0303

      Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

      20

      0304

      Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

      21

      0305

      Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

      22

      0306

      Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

      23

      0307

      Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

      24

      ex 0401

      Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30

      25

      0407 00

      Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

      26

      0408

      Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

      27

      0409 00 00

      Miód naturalny

      28

      0410 00 00

      Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

      29

      * 0502

      Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)

      30

      * 0504 00 00

      Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i

      w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)

      31

      * 0506

      Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)

      32

      * 0507

      Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)

      33

      * 0510 00 00

      Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane 2)

      34

      ex* 0511

      Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

      35

      0601

      Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

      36

      0602

      Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

      37

      0603

      Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

      38

      0701

      Ziemniaki, świeże lub schłodzone

      39

      0702 00 00

      Pomidory, świeże lub schłodzone

      40

      0703

      Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

      41

      0704

      Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

      42

      0705

      Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

      43

      0706

      Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki

      i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

      44

      0707 00

      Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

      45

      0708

      Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

      46

      0709

      Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

      47

      0713

      Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

      48

      0714

      Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

      Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

      - Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

      49

      0802 21 00

      - - W łupinach

      50

      0802 22 00

      - - Bez łupin

      - Orzechy włoskie:

      51

      0802 31 00

      - - W łupinach

      52

      0802 32 00

      - - Bez łupin

      Winogrona:

      53

      0806 10

      - Świeże

      54

      ex 0807

      Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00

      55

      0808

      Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

      56

      0809

      Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

      57

      ex 0810

      Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

      Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

      58

      0904 20 30

      - Pozostałe 3)

      59

      * 0908

      Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)

      60

      * 0909

      Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)

      61

      * 0910

      Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)

      62

      1001

      Pszenica i meslin

      63

      1002 00 00

      Żyto

      64

      1003 00

      Jęczmień

      65

      1004 00 00

      Owies

      66

      1005

      Kukurydza

      67

      1006 10

      - Ryż niełuskany

      68

      1007 00

      Ziarno sorgo

      69

      1008

      Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

      Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

      - Ziarna miażdżone i płatkowane:

      70

      1104 19 50

      - - - Z kukurydzy

      - Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

      - - Z owsa:

      71

      1104 22 90

      - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

      - - Z kukurydzy:

      72

      1104 23 90

      - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

      - - - Z jęczmienia:

      73

      1104 29 07

      - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

      - - - Pozostałe:

      - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:

      74

      1104 29 11

      - - - - - Z pszenicy

      75

      * 1104 29 18

      - - - - - Pozostałe 4)

      - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:

      76

      1104 29 51

      - - - - - Z pszenicy

      77

      1104 29 55

      - - - - - Z żyta

      78

      1104 29 59

      - - - - - Pozostałe

      79

      1201 00

      Nasiona soi, nawet łamane

      80

      1203 00 00

      Kopra

      81

      1204 00

      Nasiona lnu, nawet łamane

      82

      1205

      Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

      83

      1206 00

      Nasiona słonecznika, nawet łamane

      84

      1207

      Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

      85

      1209

      Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

      86

      1210

      Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

      Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

      - Pozostałe:

      87

      1212 91

      - - Burak cukrowy

      88

      ex 1212 99

      - - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70

      89

      1213 00 00

      Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

      90

      1214

      Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane

      91

      ex 1501 00

      Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

      92

      ex 1502 00

      Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10

      93

      * 1503 00

      Stearyna smalcowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5)

      94

      1504

      Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

      95

      * 1506 00 00

      Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)

      96

      1516 10

      - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje

      97

      ex* 1604

      Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej 7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30

      98

      * 2301 10 00

      - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki 8)

      99

      * 2301 20 00

      - Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9)

      100

      * 2302

      Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu , przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 10)

      101

      * 2308 00

      Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 11)

      102

      * 2309

      Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 12)

      103

      2401 10

      - Tytoń nieodżyłowany

      104

      2401 20

      - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany

      105

      ex 3502

      Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90

      106

      3507 10 00

      - Podpuszczka i jej koncentraty

      107

      * 530110 00

      - Len surowy lub roszony 13)

      108

      * 5302 10 00

      - Konopie siewne, surowe lub roszone 13)

      109

      * 5303 10 00

      - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 13)

      110

      * 5305 00 00

      Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 13), 14)

      ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

      Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

      1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki

      2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

      3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

      4) wyłącznie ziarno żyta

      5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

      6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

      7) wyłącznie marynaty

      8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne

      9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych

      10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

      11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

      12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

      13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

      14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej

      • INFOR.PL
      • INFORLEX
      • GAZETA PRAWNA
      • INFORORGANIZER
      • SKLEP
      Copyright © 2025 INFOR PL S.A.