06.02.2023

Stosowanie przepisów dotyczących finansowania jednostek oświatowych i opiekuńczych przez gminy - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Szczecinie z dnia 6 lutego 2023 r., sygn. K.43.5.2023

Odpowiadając na wniosek Pani Wójt z dnia 5 stycznia 2023 r. o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r. poz. 1082, z późn. zm.) uprzejmie informuję, co następuje.

Zgodnie z art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1668) do zadań regionalnych izb obrachunkowych należy udzielanie wyjaśnień w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych. W ocenie Izby, przedstawione we wniosku zagadnienie nie sprowadza się do interpretacji wskazanego przez Panią Wójt art. 106 ustawy Prawo oświatowe. Zarówno gminna szkoła jak i żłobek stanowią jednostki budżetowe w rozumieniu art. 11 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1634, z późn. zm.). Zgodnie z przywołanym przepisem jednostki te nie posiadają odrębnej od gminy osobowości prawnej, wydatki pokrywają bezpośrednio z budżetu jednostki tworzącej, a dochody odprowadzają na rachunek budżetu jednostki samorządu terytorialnego. W myśl art. 23 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2023 r. poz. 204 z późn. zm.) rodzice są zobowiązani do ponoszenia opłat za pobyt oraz wyżywienie dzieci w żłobku. Wysokość wskazanych opłat, stosownie do treści art. 58 ust. 1 ww. ustawy określa rada gminy w stosownej uchwale. Według powyższego żłobek otrzymuje zatem dochody, podlegające odprowadzeniu do budżetu gminy, które jednocześnie powinny stanowić rekompensatę realizowanych zadań, w tym zapewnienia wyżywienia.