Indeks tematów
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Z Ź Ż
Typ dokumentu
Tematy: poczęstunki
Najnowsze   |   Najstarsze
Artykuł aktualny

W zasadzie każdy z oferowanych benefitów stanowi dla pracowników opodatkowany i oskładkowany przychód ze stosunku pracy. Jednak po spełnieniu określonych warunków istnieje możliwość zaoszczędzenia na ww. należnościach publicznoprawnych od przekazanych świadczeń. W przypadku wątpliwości w kwestii dopuszczalności wyłączenia danego świadczenia z podstawy wymiaru podatku i składek ZUS rekomendujemy, aby

Porada
02.07.2018 Podatki

O tym, czy wydatki na biznesowy lunch są kosztem firmy, decyduje to, czy mają związek z przychodem. Nie ma znaczenia, czy spotkanie miało miejsce w firmie czy restauracji - wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 27 września 2012 r. (sygn. akt II FSK 392/11).

Artykuł
17.01.2015 Podatki

Wydatki poniesione na zakup jabłek oraz soków udostępnianych pracownikom można zaliczać do kosztów podatkowych. Jest tak, nawet jeśli soki i woda będą dostępne dla klientów przedsiębiorcy. Takie stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w interpretacji, której fragment publikujemy. Pełna treść interpretacji jest dostępna na www.inforfk.pl.

Porada
12.12.2013 Podatki

Można zaliczyć do kosztów podatkowych wydatki na drobne poczęstunki, napoje, a także posiłki niezależnie od miejsca ich podawania podczas rozmów z kontrahentami. Możliwość ta istnieje, pod warunkiem że rozmowy dotyczą prowadzonej działalności gospodarczej. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej, której fragment prezentujemy.

Porada
28.09.2012 Podatki

Dotychczas organy podatkowe nie kwestionowały zaliczania do kosztów podatkowych wydatków na zakup drobnych artykułów spożywczych na poczęstunek serwowany w siedzibie podatnika jego kontrahentom i klientom. Niestety, w ostatnich miesiącach nastąpiła zmiana stanowiska Ministerstwa Finansów na niekorzystne dla podatników.