31.12.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 31.12.2012, sygn. IPPP2/443-991/12-2/JW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-991/12-2/JW

prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 28.09.2012 r. (data wpływu 1.10.2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1.10.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Sp. z o.o. (dalej: Spółka) prowadzi działalność gospodarczą polegającą na obrocie produktami farmaceutycznymi, środkami ochrony roślin oraz materiałami plastycznymi. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich pracowników i mając na celu zwiększenie efektywności ich pracy poprzez ułatwienie im możliwości nabywania posiłków w trakcie przerwy obiadowej, Spółka podjęła decyzję o uruchomieniu w siedzibie firmy stołówki pracowniczej.

Udział Spółki w uruchomieniu stołówki pracowniczej sprowadzał się do udostępnienia pomieszczenia, w którym wydawane są posiłki oraz wynajęcia firmy cateringowej, wydającej te posiłki pracownikom Spółki. Posiłki nie są przygotowywane w stołówce pracowniczej, lecz w siedzibie firmy cateringowej, skąd - już gotowe - przewożone są do stołówki pracowniczej. Na miejscu, dania układane są w podgrzewanych pojemnikach i wydawane przez pracownika firmy cateringowej.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne