26.03.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 26.03.2012, sygn. IPTPP1/443-13/12-2/IG, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP1/443-13/12-2/IG

Czy nabywane przez Spółkę Sp. z o.o. (będącą zarejestrowanym czynnym podatnikiem podatku VAT) usługi cateringowe (w postaci posiłków profilaktycznych dostarczanych do miejsca pracy pracowników spółki oraz posiłków dostarczanych na narady produkcyjne i spotkania z kontrahentami) nie stanowią usług gastronomicznych wymienionych w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy i czy w związku z tym Spółce przysługuje prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony związany z nabyciem ww. usług?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z o.o. przedstawione we wniosku z dnia 2 stycznia 2012 r. (data wpływu 3 stycznia 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony, związany z nabyciem usług cateringowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 3 stycznia 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony, związany z nabyciem usług cateringowych

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Sp. z o.o. jest zarejestrowanym czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług oraz prowadzi działalność opodatkowaną. Spółka w ramach prowadzonej działalności nabywa od podmiotów trzecich usługi cateringowe w postaci posiłków profilaktycznych dostarczanych do miejsca pracy pracowników spółki (na teren prowadzonych budów oraz na teren zakładu sprzętu drogowego i transportu) oraz posiłków dostarczanych na narady produkcyjne, spotkania z kontrahentami, sklasyfikowanych przez dostawcę symbolem PKWiU 56.21, uwzględnionym na fakturze VAT z tyt. ich zakupu. Wyżej wymienione zakupy usług cateringowych są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem VAT.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne