03.10.2023

Wypłata dodatku wiejskiego nauczycielowi bez pełnych kwalifikacji - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach z dnia 3 października 2023 r., sygn. WI.54.50.2023

Wnioskiem przesłanym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach 13 września 2023 r. zwróciła się Pani o udzielenie odpowiedzi na pytanie: czy Gminne Centrum Oświaty w Bodzechowie, jako gminna jednostka organizacyjna utworzona m.in. do obsługi finansowej szkół powinna wypłacić nauczycielowi tzw. dodatek wiejski do wynagrodzenia w wysokości 10% wynagrodzenia zasadniczego.

Z przedstawionego we wniosku opisu stanu faktycznego wynika, iż Gminne Centrum Oświaty w Bodzechowie na podstawie swojego statutu jest jednostką obsługującą - utworzoną w celu zapewnienia obsługi administracyjnej, finansowej i organizacyjnej gminnych jednostek organizacyjnych, m.in. Zespołu Szkół Publicznych w Sarnówku. W roku szkolnym 2023/2024 w ww. Zespole Szkół zatrudniono osobę posiadającą kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela, ale nie posiadającą wymaganych kwalifikacji do zajmowania danego stanowiska za zgodą organu sprawującego nadzór pedagogiczny, w wymiarze 16/23. Zespół Szkół jest położony na wsi.