24.04.2023 Ubezpieczenia

Opłata za zezwolenia alkoholowe - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy z dnia 24 kwietnia 2023 r., sygn. RIO-NR.N-432-9/2023

W odpowiedzi na pytanie pracownika Urzędu Miejskiego w Pakości Pani J.K., inspektora ds. rozwoju gospodarczego i rozwiązywania problemów alkoholowych z dnia 13 kwietnia 2023 r., Regionalna Izba Obrachunkowa w Bydgoszczy wskazuje, że na podstawie art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1668), do zadań Izb należy udzielanie wyjaśnień w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych, na wystąpienia podmiotów wymienionych w art. 1 ust. 2 ww. ustawy. Powyższe oznacza, że podmiotami właściwymi do występowania z wnioskiem o udzielenie wyjaśnień są podmioty reprezentujące organy jednostek samorządu terytorialnego. Inne osoby mogą zwracać się z wnioskami wyłącznie w oparciu o stosowne upoważnienie, które w niniejszym przypadku nie zostało załączone. Nadto wskazać należy, że wnioski o udzielenie wyjaśnień w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych należy składać na formularzu, którego wzór dostępny jest na stronie BIP RIO w Bydgoszczy.

W zakresie objętym zapytaniem Izba wskazuje jednak, że do zadań własnych gminy należą sprawy w zakresie bezpieczeństwa publicznego, które mogą być realizowane poprzez finansowanie z budżetu gminy dodatkowych patroli policyjnych. Stosownie do treści art. 13 ust. 3 (i nast.) ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 171 z późn. zm.) jednostki samorządu terytorialnego mogą uczestniczyć w pokrywaniu wydatków inwestycyjnych, modernizacyjnych lub remontowych oraz kosztów utrzymania i funkcjonowania jednostek organizacyjnych Policji, a także zakupu niezbędnych dla ich potrzeb towarów i usług. Środki finansowe uzyskane przez Policję od j.s.t., zgodnie z przepisem art. 13 ust. 4e ustawy o Policji, na podstawie umów i porozumień zawartych przez Komendanta Głównego Policji, komendantów wojewódzkich lub podległych im komendantów powiatowych (miejskich, rejonowych) Policji, są przychodami Funduszu Wsparcia Policji - odpowiednio centralnego i wojewódzkich. Wskazać należy zatem, że ewentualne wsparcie finansowe powinno odbywać się w drodze wpłaty z budżetu gminy na Fundusz Wsparcia Policji. 2