Czy rachunki z lokalu gastronomicznego za gotowe posiłki mogą być zaliczone w poczet kosztów prowadzonej działalności?
Czy podlegają zwolnieniu z podatku od osób fizycznych wartość napojów bez alkoholowych, posiłków wydawanych wydawanym pracownikom do spożycia w czasie wykonywania pracy?
Czy świadczenia dotyczące wyżywienia pracowników korzystają ze zwolnienia od podatku dochodowego od soób fizycznych ?
Spółka ma obowiązek wydawania posiłków dla pracowników. Ponieważ nie ma możliwości wydawania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych (roboty przeprowadzane są daleko od lokali gastronomicznych ) wykupiono bony od spółki "X", uprawniające do zakupu posiłków w ogólnodostępnych punktach handlowych i usługowych. Czy taki sposób wywiązania się z obowiązku zapewnienia posiłków jest zwolniony z podatku
Czy dopłaty do posiłków wydawanych pracownikom oraz emerytom i rencistom korzystają ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych?
Czy świadczenia z tytułu wydawania profilaktycznych posiłków dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciązliwych wolne są od podatku dochodowego?
Czy wartość świadczeń rzeczowych w formie wydawanych przez Instytut bezpłatnych posiłków na rzecz pracowników, których wartość nie przekroczyła 190 zł jest dla nich przychodem i stanowi podstawę do naliczenia, potrącenia i odprowadzenia zaliczki na podatek dochodowy przez płatnika.
Czy podlega opodatkowaniu wartość bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i pracowników kuchni?
Jak opodatkować wartość gorących posiłków zakupionych dla pracowników nie pracujących w uciążliwych warunkach pracy?Czy wydatki poniesione przez pracodawcę w związku z zapewnieniem pracownikom nie pracującym w uciążliwych warunkach, przewidzianego w Regulaminie Pracy gorącego posiłku, stanowią koszt uzyskania przychodów?
Ustosunkowanie się do stwierdzenia, iż wytwarzanie w ramach środka specjalnego posiłków profilaktycznych dla pracowników firmy "..." w..., które odbierane są w termosach i spożywane na terenie zakładu, jest zwolnione od podatku VAT.
Pytający ma wątpliwości, czy w świetle ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług należy opodatkować podatkiem od towarów i usług wydawanie posiłków młodzieży mieszkającej w bursie.Zdaniem Pytającego, bursa jako jednostka oświatowa, nie prowadząca działalności gospodarczej, nie powinna płacić podatku VAT.
dotyczy stawki podatku dla sprzedaży posiłków profilaktycznych przygotowywanych w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej zgodnie z zawartą umową zlecenia
Czy wpłaty rodziców za przygotowanie posiłków wydawanych uczniom i wychowankom przedszkoli i szkół na terenie gminy należy ewidencjonować przy zastosowaniu kas rejestrujących?
Czy żołnierze zawodowi i pracownicy cywilni korzystający z bezpłatnych lub częściowo bezpłatnych posiłków w czasie pobytu na kursie w związku z wykonywaną pracą podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych czy są zwolnieni?
Zapytanie dotyczy stawki podatku od towarów i usług dla posiłków profilaktycznych.
Czy podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych bezpłatne posiłki wydawane kucharzom zatrudnionym w wojskowych jednostkach organizacyjnych strefy budżetowej, bezpłatne napoje dla pracowników oraz bezpłatne wyżywienie żołnieży zawodowych podczas pełnienia całaodobowych dyżurów?
właściwa stawka w odniesieniu do dostawy posiłków, napojów i usług stołówkowych
Z treści wystąpienia podatnika wynika, że wątpliwości Spółki w zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego dotyczą stawki podatku od towarów i usług w sytuacji, gdy podatnik wykonuje czynności polegające na sprzedaży posiłków dla kopalń i hut - oddziałów K. S.A.Podatnik informuje, iż jego podstawową działalnością jest sprzedaż posiłków, w tym głównie profilaktycznych dla kopalni i hut. Są to posiłki
Przedszkole zapytuje czy jego działalność nadal jest czynnością zwolnioną z opodatkowania podatkiem od towarów i usług.Zdaniem Pytającego prowadzona przez niego działalność zaklasyfikowana jest do grupowania PKWiU ex 80 "Usługi w zakresie edukacji" i podlega zwolnieniu z opodatkowania podatkiem od towarów i usług.
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy świadczeniu usług polegających na produkcji i wydawaniu dań garmażeryjnych w postaci posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających dla pracowników?
Czy wartość wydawanych posiłków jako świadczenie rzeczowe wynikające z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy jest wolne od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych?
Czy wydatek poniesiony na zakup kuchenki mikrofalowej przeznaczonej na potrzeby pracowników będzie stanowił koszt uzyskania przychodu?
Czy posiłki wydawane uczniom w stołówce szkolnej, przez nią przygotowane, objęte są 7% stawką VAT?
Czy po 1 maja 2004 r. sprzedaż posiłków uczniom i pracownikom przez stołówkę szkolną jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług ze stawką 7% i czy powyższa sprzedaż podlega ewidencji przy zastosowaniu kasy fiskalnej ?