Indeks tematów
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Z Ź Ż
Typ dokumentu
Tematy: posiłki regeneracyjne
Najnowsze   |   Najstarsze
Interpretacja
15.09.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne

Interpretacja
24.08.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z przekazywaniem pracownikom kuponów na posiłki profilaktyczne.

Interpretacja
04.05.2023 Podatki

Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.

Interpretacja
10.02.2023 Podatki

Karty mogą być uznane – oprócz wskazanych wprost w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych bonów, talonów i kuponów – za inne dowody, których wartość, przy zachowaniu warunków przewidzianych w tym przepisie, objęta jest zwolnieniem przedmiotowym.

Interpretacja
07.02.2023 Podatki

Dotyczy ustalenia, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom Spółki posiłków regeneracyjnych oraz wydatki na zakup bonów żywnościowych umożliwiających pracownikom Spółki zakup produktów do przyrządzenia zarówno posiłków regeneracyjnych,

Artykuł aktualny
11.10.2022 Kadry i płace

W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

Interpretacja
16.05.2022 Podatki

czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów całość poniesionych kosztów serwowania zup regeneracyjnych/profilaktycznych.

Interpretacja
04.03.2022 Podatki

Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu

Artykuł
04.11.2019 Kadry i płace

Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

Artykuł

Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych

Interpretacja
30.10.2015 Podatki

prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących nabycie przez Wnioskodawcę na potrzeby pracowników: usług stołówkowych, posiłków profilaktycznych, regeneracyjnych, posiłków gotowych oraz potraw i napojów

Interpretacja
20.05.2014 Podatki

prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta

Interpretacja
04.10.2006 Podatki

Czy przysługuje prawo do odliczenia od podatku należnego podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT za posiłki regeneracyjne zakupione w barze?

Interpretacja
30.03.2006 Podatki

Jako Zakład Pracy Chronionej również zatrudniamy osoby pełnosprawne, które zostały oddelegowane (z prac biurowych) do fizycznych, tj. odśnieżania terenu zakładu. Ponieważ temperatura spadła , a warunki były uciążliwe wydano posiłki regeneracyjne. Czy wartość tych posiłków jest wolna od podatku dochodowego osób fizycznych ?

Interpretacja
28.02.2006 Podatki

Czy jest możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup wody mineralnej, kawy, herbaty, które następnie są nieodpłatnie udostępniane pracownikom hotelu w czasie pracy

Porada
13.10.2005 Kadry i płace

Zapewniamy pracownikom ciepłe napoje i posiłki regeneracyjne. W jakim czasie powinny być im dostarczane (chodzi o osoby pracujące na świeżym powietrzu przez cały rok)? Czy musimy zapewnić im dodatkową przerwę na spożycie tego posiłku?

Interpretacja
22.06.2005 Podatki

Czy Spółka ma prawo do odliczenia podatku naliczonego przy zakupie posiłków regeneracyjnych dla uprawnionych pracowników?

Interpretacja
28.02.2005 Podatki

Czy można korzystać z odliczenia podatku naliczonego od zakupu konserw stanowiących ekwiwalent posiłków regeneracyjnych dla pracowników ?

Interpretacja
29.10.2004 Podatki

Czy podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym wartość wyżywienia przysługującego żołnierzom zawodowym oraz równoważnika pieniężnego wypłacanego w zamian za bezpłatne wyżywienie?

Interpretacja
06.09.2004 Podatki

Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy świadczeniu usług polegających na produkcji i wydawaniu dań garmażeryjnych w postaci posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających dla pracowników?